Dolina lutaka: U japanskom selu strašila je više od ljudi

Podravski list profile

TOKIO, 1. svibnja 2019. (Hina/AFP) – U seocetu Nagoru, duboko u planinama zapadnog Japana, vjetar huče niz opustjelu ulicu u kojoj nema žive duše. 

Ljudi nema, ali ulica je načičkana lutkama prirodne veličine kakvih u selu ima deset puta više od stanovnika. 

Proizvod je to mještanke koja se tako bori protiv praznine i usamljenosti u Nagoru, jednom od brojnih japanskih sela opustošenih depopulacijom. 

Nagoro, smješten 550 kilometara jugozapadno od Tokija, postao je poznat kao dolina lutaka otkako je Tsukimi Ayano počela postavljati strašila na ulice kako bi selu udahnula ‘život’. 

“U selu nas živi samo 27, a strašila je deset puta više”, kaže Ayano (69). 

Sve je počelo prije 16 godina kada je napravila strašilo i odjenula ga u očevu odjeću kako bi preplašila ptice koje su joj kljucale sjemenke u vrtu. 

“Jedan je mještanin prolazeći ovuda stvarno pomislio da je to moj otac pa je strašilu rekao ‘dobar dan’. To je bilo smiješno”, sjeća se Ayano, koja otada nije prestala izrađivati strašila.

S godinama je postala toliko vješta da joj za izradu jedne lutke u prirodnoj veličini, koje su sada razasute diljem sela, trebaju samo tri dana. 

Da bi strašila bila što sličnija ljudima, nanosi im šminku i rumenilo. U zgradi koja je nekoć bila mjesna škola, razmjestila je 12 živopisnih lutaka dječje veličine i posjela ih za stolove kao da je upravo nastava u tijeku.  

Škola već odavno ne radi. “Nema djece, najmlađoj osobi u selu 55 je godina”. 

Niže niz ulicu ‘obitelj’ strašila razgledava napuštenu prodavaonicu. Uz obližnju autobusnu postaju također ih je nekoliko. 

Tako se Ayano prisjeća djetinjstva kad je u selu bilo živo. Mještana je tada, kaže, bilo nekoliko stotina. 

Turisti od krvi i mesa 

Nagoro nije jedino mjesto s takvom sudbinom u Japanu. Treća najjača ekonomija svijeta bori sa starenjem stanovništva i niskim prirodnim prirodnim priraštajem. 

Japan je na rubu toga da postane prva “ultra stara” zemlja na svijetu, s 28 posto stanovnika starijih od 65 godina. Po procjenama stručnjaka, taj će udio do 2050. narasti na gotovo 38 posto. 

Po statističkim podacima, oko 40 posto od 1700 japanskih općina smatra se demografski opustošenim. 

Nakon Drugoga svjetskog rata šumarstvo i poljoprivreda bili su glavni pokretači ekonomije pa su mnogi Japanci živjeli u selima poput Nagora. Mladi su, međutim, 60-ih godina prošlog stoljeća počeli odlaziti u Tokio i druge velike gradove. 

“U to je doba u Tokiju i drugim industrijskim centrima gospodarstvo cvjetalo. Mladima je ondje bilo mnogo lakše zaraditi”, kaže japanski ekonomski analitičar Takumi Fujinami. 

Premijer Shinzo Abe obećao je da će oživjeti područja izvan Tokija milijardama jena vrijednim investicijama. 

To nije dovoljno da mladi prestanu odlaziti u Tokio, kaže Fujinami. 

“U borbi s depopulacijom nije dovoljno samo zaustaviti odlazak. Ljude treba potaknuti na useljavanje u opustjela područja. Ali to je iznimno teško”. 

Malo je vjerojatno da će netko uskoro doseliti u Nagoro, ali zahvaljujući strašilima ondje barem dolaze turisti od krvi i mesa. 

“Prije nego što sam počela raditi lutke, nitko nije navratio. Sada ima posjetitelja”, rekla je. 

“Ne znam kako će Nagoro izgledati za deset ili dvadeset godina… ja ću u svakom slučaju nastaviti izrađivati lutke”. 

(Hina) xdj ymh

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI