Donesena odluka Ustavnog suda: Banke izgubile bitku za kredite u švicarskim francima

Ustavni sud je na svojoj prvoj sjednici održanoj u srijedu donio odluku o 125 tisuća obitelji koje su ugovarale kredite s valutnom klauzulom CHF.

Naime, sud je odbio i odbacio ustavne tužbe sedam hrvatskih banaka podnesene protiv presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Visokog trgovačkog suda u kolektivnom sporu koji je pokrenula Udruga Potrošač zbog nepoštenih ugovornih odredbi vezanih uz švicarski franak.

Ustavni sud RH nije našao povrede ustavnih i konvencijskih prava na koje su u ustavnim tužbama ukazivale banke, stoji u priopćenju na stranicama Ustavnog suda.

Ustavni je sud donio još neke odluke te je ocijenio kako u većini prijedloga nisu navedeni ustavnopravno relevantni razlozi koji bi ukazivali na sumnju da osporene odluke nisu u suglasnosti s Ustavom ili zakonom.

Ustavni sud Republike Hrvatske donio je sva navedena rješenja s deset glasova za i tri glasa protiv, objašnjava se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

Podsjetimo, Ustavni sud donio je odluku o ustavnim tužbama banaka protiv revizije Vrhovnog suda RH Rev-2221/2018, kojom je potvrđena ništetnost valutne klauzule CHF u kreditima ugovorenim 2004. i 2008. godine.

Iz Udruge Franak ističu kako je to vrlo važna odluka jer su u spomenutim kreditima banke korištenjem nepoštenih odredaba o kamati i valuti CHF nezakonito naplatile deset milijardi kuna tijekom otplate kredita.

“To znači da zajedno sa zateznim kamatama duguju svim tim obiteljima oko 20 milijardi kuna”, rekli su iz Udruge Franak.

Nakon sudskog epiloga na Vrhovnome sudu Republike Hrvatske, koji je revizijom Rev-2221/2018 potvrdio pravomoćnost presude suca Radovana Dobronića, osuđene banke podignule su sedam ustavnih tužbi kojima zahtijevaju ukidanje revizije.

Iščekujući tu važnu odluku, koordinator Ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak, Goran Aleksić, rekao je da “ako ustavne tužbe banaka budu odbačene, kolektivni slučaj franak bit će zaključen i zatvoren, i više neće biti niti jedne zapreke za obeštećenje na temelju privatnih tužbi za sve oštećenike s takvim kreditima”.

Dodao je i kako Sud EU još mora donijeti zadnju odluku o pravima potrošača koji su konvertirali CHF kredite. (dnevno.hr)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI