DONIRALA VELIKO RASPELO: Kad Grbaševac izumre ostat će barem uspomena da je tu bilo naše selo

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Grabaševcu, naselju na području općine Rasinja, postavljeno je novo raspelo visoko tri metra čiju je izradu u potpunosti financirala Terezija Mostarčić (72), rođena Grbaševčanka. Novo raspelo postavljeno na ulazu u naselje u povodu blagdana Svetog Joakima i Ane, nebeskih zaštitnika Grbaševca, blagoslovio je Igor Radašić, župnik u Kuzmincu.

Terezija Mostarčić (lijevo)

– Staro drveno raspelo bilo je u katastrofalnom stanju i planu Župe bila je obnova, a zahvaljujući Tereziji Mostarčić naselje je dobilo novo vrijedno obilježje. Zahvalni smo Tereziji na ovoj donaciji koja je od velikog značaja za malobrojne mještane Grbaševca u kojem trenutno živi samo 19 stanovnika – kaže Igor Radašić.

S obzirom na izumiranje samog naselja Terezija je odlučila postaviti prikladno spomen-obilježje na mjestu gdje je dosad bio smješten stari drveni križ. Na taj način, ističe ona, zauvijek će ostati uspomena da je tu bilo naselje koje je nekad imalo 160 stanovnika.

Posvećenje raspela

– Za moj rodni Grbaševac vežu me brojne lijepe uspomene, a na rodnom imanju živi brat pa kad se počelo raspravljati o obnovi raspela, odmah sam odlučila pobrinuti se da dobijemo obilježje koje će pokazivati da je tu nekad bilo naše selo – kaže Terezija Mostarčić.

Služena je i sveta misa

Svaki mjesec Terezija barem jedanput obiđe svoje rodno selo, a nju, kao i sve mještane, žalosti činjenica da je iz godine u godinu sve manje stanovnika. Nažalost, naglašava ona, i danas put do Grbaševca nema asfalt, a samo selo je bez potrebne infrastrukture pa nije ni čudo što je Grbaševčana sve manje.

– Općinska vlast nema sluha za naše selo pa i ne čudi što nema mladih obitelji. Danas je u selu svega devet obitelji i pitanje je vremena kad će Grbaševac u potpunosti izumrijeti. Zato sam i financirala postavljanje raspela kako bi ostala barem nekakva uspomena na naše selo – zaključila je Terezija Mostarčić.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

  • Pročitaj sljedeće...

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI