Dorotejine muke: Vrane mi neprestano uništavaju lubenice

Đurđevčanka Doroteja Roštan Cahunek, koja se bavi uzgojem povrća i lubenica, u ovoj sezoni na velikim je mukama zbog vrana. Usjevi lubenica stalno su na meti tih ptica kojih je sve više u gradskom kvartu Ledine gdje su i njene parcele pa je prisiljena svakodnevno zbrajati štete. Vrane, kaže Doroteja, svaki dan oblijeću parcelu s lubenicama i „šturkaju“ plodove pa će skoro kompletan urod morati baciti.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

– Situacija s vranama postala je nepodnošljiva. Pokušali smo strašilima zaustaviti vrane, ali nakon samo nekoliko dana one su shvatile da im to nije opasnost i opet nam stalno rade štetu – žali se Doroteja Roštan Cahunek.

Njena parcela s lubenicama na manjoj je udaljenosti od 300 metara od naselja pa ne smije postaviti top koji bi eventualno spriječio dolazak vrana. Problem je pokušala riješiti i preko županijskog Lovačkog saveza.

– Obratila sam se lovcima, ali ni oni mi ne mogu pomoći. Zemljište je u granici ispod 300 metara od naseljenih kuća pa oni jednostavno ne mogu ništa učiniti. Uputili su me na gradsku upravu koja je nadležna za tu problematiku, ali ni tu nisam našla rješenje – priča nam Doroteja Roštan Cahunek.

Iako je na telefonski poziv gradskoj upravi rečeno da pošalje pismenu žalbu, još uvijek nije dobila odgovor Grada. Žalbu je poslala početkom srpnja pa je posebno ogorčena na gradsku upravu jer još uvijek nije dobila nikakav odgovor.

– Očekivala sam da ću od Grada dobiti barem nekakav odgovor koji bi me utješio u mom jadu. U našem kvartu sve je više vrana pa je žalosno da nam Grad ne želi dati barem nekakvo pojašnjenje što namjeravaju učiniti kako bi se problem riješio. Usjeve ne mogu osigurati od šteta koje nanose ptice i meni očito nitko neće namiriti štetu koju trpim. I ostalim Ledinčanima vrane rade štete na usjevima u vrtu, no za razliku od njih, moja obitelj živi od uzgoja povrća i lubenica. Bilo bi mi lakše kad bi Grad, koji je zapravo nadležan za tu problematiku, pokazao razumijevanje za moju tešku svakodnevicu, no njih očito moj problem ne zanima – zaključila je Doroteja Roštan Cahunek.

I mi smo poslali upit gradskoj upravi što namjerava učiniti kako bi se riješio problem s kojim je suočena Doroteja Roštan Cahunek, no do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

FOTO Dinko Borozan

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI