DOSADAN KAO… Znate li koliko puta godišnje čovjek, prema liječničkim procjenama, dobije – proljev?

Uzroci su različiti - bakterije, virusi, paraziti - a najčešći put prijenosa je putem prljavih ruku


Autor: podravski.hr — 21.07.2018. / 9:52 Stil

Ilustracija / Trčanje na zahod može biti prilično neugodno

Enterokolitis predstavlja kliničku dijagnozu koju obilježavaju sljedeći simptomi: proljev, bolovi u trbuhu, mučnina, katkad povraćanje i povišena tjelesna temperatura.
Kako nam je rekla dr. Danijela Pinter iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, radi se o simptomu zaraze različitim bakterijama, virusima i parazitima i jedna je od najčešćih bolesti. U svijetu zauzima vodeće mjesto po pobolu, no stvarni pobol teško je utvrditi budući da velik broj ljudi ne traži liječničku pomoć jer klinička slika to ne zahtijeva. Smatra se da čovjek godišnje ima jednu do šest epizoda proljeva.
Dijagnoza enterokolitisa lako se postavlja jer je vodeći simptom – proljev, odmah vidljiv. Kako bismo saznali koji je uzročnik uzrokovao enterokolitis, potrebno je uzorke stolice poslati na obradu u mikrobiološki laboratorij. Enterokolitis može uzrokovati cijeli niz uzročnika. Najčešći put prijenosa je putem prljavih ruku, izravno s čovjeka na čovjeka. Moguć je i prijenos zagađenom hranom, vodom, a kod nekih virusa moguć je i prijenos zrakom. Najrizičniju skupinu predstavljaju dojenčad i djeca do dvije godine starosti, koji i najčešće obolijevaju.
Budući da je etiologija enterokolitisa najčešće virusna, u čak 90 posto slučajeva, među kojima čak 60 posto otpada na rota virus, a put prijenosa direktan kontakt i prijenos zrakom odnosno aerosolom, pojavnost je veća prilikom bliskog kontakta u zatvorenom prostoru, stoga je veći broj oboljelih u zimskim mjesecima (rujan – ožujak).
Preventivne su mjere održavanje osobne higijene s naglaskom na redovito pranje ruku (prije i tijekom kontakta s hranom, nakon kontakta s domaćim životinjama i kućnim ljubimcima, nakon odlaska u toalet…), konzumiranje namirnica i vode koja je zdravstveno ispravna, te održavanje higijene životnog prostora.
U liječenju je najvažnija nadoknada izgubljene tekućine i dijetna prehrana. Ovisno o vrsti uzročnika i težini kliničke slike, moguća je primjena antibiotika. (mi)
FOTO: ARHIVA