BEŠĆUTNOST Bolesnog pacijenta u hladnoj noći otpustili iz bolnice, on pet sati stopirao do kuće

Drugi dan sanitet je došao po njega kući pa su ga opet vozili u Koprivnicu na dodatne preglede. Tada su ga mogli vratiti kući – ogorčena je kći


Autor: podravski.hr — 04.02.2019. / 9:18 Aktualno

Božo Vrhovski loše se osjećao kad smo ga posjetili u njegovu domu

Pet sati stopirao je od Koprivnice do svoje kuće u Križevcima u hladnoj siječanjskoj noći teško bolesni Božo Vrhovski. Liječnici su mu na koprivničkoj hitnoj pomoći, kaže, utvrdili upalu pluća i puknuće rebra, no unatoč tome, žali se, nisu ga htjeli vratiti vozilom natrag kući.

Bilo je to prošli ponedjeljak oko 19 sati navečer. Bolesni Božo više nije mogao izdržati pa je zamolio kćer da nazove hitnu pomoć.

– Kći je nazvala i obećali su joj da će me vratiti kući. Navodno sam trebao na pregled u Križevce, a ako ne bude dobro, tek tada u Koprivnicu. Došli su po mene, no nisam završio kod liječnika u Križevcima, nego su me prevezli u Koprivnicu – govori nam Božo teško dišući i hropćući od upale pluća.

Ističe da su ga liječnici na hitnoj u Koprivnici pregledali te mu rekli da može ići doma jer nije za ostanak u bolnici. Unatoč upali pluća i puknutom rebru, što se moglo vidjeti nakon obavljena pregleda.

Nesretni Božo nije imao druge no put pod noge. Pješice.

– Putovao sam cijelu noć od Koprivnice do Križevaca, kako mi je tko stao. Kući sam došao u jutarnjim satima. Njihovo objašnjenje je bilo ‘uzmite taksi ili zovite nekoga da dođe po vas’. Nemam koga, a nemam ni novca za taksi. Prvi koga mogu zvati je brat iz Zagreba. Da sam bio bolje, ne bih išao na hitnu, nego svojoj doktorici. Ne daj bože da se ikad više vidimo. Tamo više ne idem – veli Božo i dodaje da je tijekom godina dao krv više od 70 puta i ovo mu je sada hvala.

Njegova kći Josipa Hrg potvrđuje očevu priču.

– Rekli su da im treba nekakva potvrda, putni nalog, da bi pozvali sanitet za prijevoz, a da ga hitna ne može vratiti natrag. Lijepo sam ih pitala – prije nego što su došli po njega – hoće li ga vratiti i rekli su da hoće. Drugi dan sanitet je došao po njega kući pa su ga opet vozili u Koprivnicu na dodatne preglede. Tada su ga mogli vratiti kući – govori kći.

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice, dr. Mato Devčić, ustvrdio je kako bolničke službe nisu zakazale u slučaju Bože Vrhovskog iz Križevaca.

– Uvidom u medicinsku dokumentaciju i temeljem očitovanja voditeljice i osoblja našeg Objedinjenog hitnog bolničkog prijema (OHBP), možemo zaključiti da je 21. siječnja 2019. gospodin otpušten kući u poboljšanom stanju, afebrilan, urednih vitalnih parametara i pokretan – navodi dr. Devčić te tvrdi kako Vrhovski prema Pravilniku o sanitetskom prijevozu nije imao pravo na prijevoz.

Dr. Devčić dodaje da djelatnici OHBP-a nisu bili u mogućnosti zatražiti sanitetski prijevoz koji bi ga odvezao kući.
Nesretni Vrhovski, da stvar bude zanimljivija, idući je dan opet došao u koprivničku bolnicu, a sada je po njega, kako tvrdi, došao sanitet, koji ga je i odveo kući.

– Idući dan pacijent je ponovno došao na OHBP, no iz medicinske dokumentacije je vidljivo da nije bilo indikacije za dodatnim pretragama, terapijom ili liječenju u OHBP – potvrdio je to dr. Devčić. (ib, tb, hš)

Božo sa kćeri Josipom u skromnoj kućici u Križevcima

FOTO: TOMISLAV BELUŠIĆ