Dosjetljivi Podravci: Tražili propusnice zbog kupnje grejpa i „prave“ smjese za piceke

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ako se netko zapitao ima li onih koji ovu krizu s pandemijom koronavirusa nisu shvatili ozbiljno i zašto se krše pravila koja je donio Krizni stožer, potrebno je iščitati zahtjeve za propusnice koje su ovih dana zatrpale gradske i općinske uprave.

Neki očigledno ne shvaćaju ozbiljnost trenutka i da je od iznimne važnosti smanjiti količinu dnevnih migracija među ljudima. Raspitali smo se po općinama i gradovima i saznali neke od najbizarnijih razloga za izdavanje propusnica.

U jednoj podravskoj općini mještanin je došao po propusnicu da može otići u šumu jer je u strahu da mu netko ne ukrade drva. Bilo je i zahtjeva zbog ljubavi, pa su dva mladića došla po propusnicu kako bi mogli otići do svojih djevojaka koje, eto, jako pate što se ne mogu viđati.

U jedan Stožer civilne zaštite stigao je i zahtjev da se odobri propusnica kako bi se “skoknulo” do Bjelovara u jedan trgovački lanac u kojem je meso na akciji. Nekoliko je zahtjeva bilo i da se ode do susjedne općine gdje je krenula prodaja pilića.

Začudili su se u jednoj općini kada je jedna gospođa tražila propusnicu do Đurđevca jer se tamo prodaje najbolja smjese za piceke. Isto tako, govore nam u stožerima, da je bilo hinjenja zubobolje kako bi se dobila propusnica za navodni posjet stomatologu. Također, tražila se propusnica jer u lokalnoj trgovini nema grejpa, te za hodočašće na Mariju Bistricu. Upravo zbog toga dosta je zahtjeva odbijeno. Primjerice, u koprivničkoj gradskoj upravi do petka je upućeno 1300 zahtjeva, a odobreno je njih 669, a slični su omjeri, doznajemo, i u drugim gradovima i općinama.

Zbog toga je važno ponoviti da propusnice mogu dobiti samo oni koji imaju realne i vitalne razloge, ali i tko ih izdaje i pod kojim uvjetima. Odgovorne osobe u pravnoj osobi (poslodavci) izdaju propusnice za promet i kretanje nužno za opskrbu navedenih područja, dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe, za izvještavanje javnosti, putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla neophodno i ne može se obaviti od kuće te za žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19.

Izabrani liječnik obiteljske medicine izdaje propusnice za stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb. Općinski i gradski stožeri civilne zaštite izdaju propusnice zbog vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština. Poljoprivredni  proizvođači za propusnice zbog obavljanja svojih poslova moraju se obratiti  Ministarstvu poljoprivrede.

FOTO Ilustracija

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI