DOTLE JE DOŠLO Baka pobrala papriku i poručila unuku studentu: Bježi sa sela, tu nema kruha!

Naša Hrvatska je predivna zemlja, bogata i vrijedna, no nemamo dobrog gazdu koji bi time znao raspolagati i tu je cijela mudrost - tvrdi Đurđa Lučković


Autor: podravski.hr — 03.11.2018. / 15:16 Aktualno

Đurđa (lijevo) sa susjedom u branju paprike

Đurđa Lučković iz Javorovca, mjesta u općini Novigrad Podravski kod Koprivnice, već se 46 godina bavi uzgojem povrća. Kako kaže, svake godine sve je gora situacija i da nema dvoje studenata, odavno bi stavila ključ u bravu.
– Ne bavim se time na veliko, imam jedno polje na kojem sadim papriku, zelje, patlidžane i lubenice i to prodajem na tržnici u Dugom Selu i Sesvetama. Mogu reći da sam zadovoljna urodom, no velik je to ulog, a cijene u prodaji male. Ove godine zelje mi je prilično istrulilo, bilo je kiše i mraza i trunulo je odozdo. Čujem da je tako bilo i s drugim proizvođačima – veli Đurđa.
Nekad je, veli, svaki dan odlazila na tržnicu, a sada ide samo dvaput tjedno.
– Jedino zahvaljujući stalnim mušterijama nekako preživljavamo. Sve što uberemo i prodamo, no daleko je to od situacije kakva je bila prije nekoliko desetljeća. Uvijek smo pošteno prodavali i kupci su to znali cijeniti, tako da nas sada oni spašavaju – kaže Đurđa.
Paprika je ove godine bila loša zbog suše, a iako su je zalijevali, nije onakva kakva bi trebala biti.
– Sve što nije za prodaju, ne nosim na plac. To iskoristimo za sebe ili zaoremo jer si ne mogu priuštiti da prodam nekvalitetan proizvod – veli Đurđa koja se uz povrtlarstvo bavi i stočarstvom.
– Imamo sedam krava za mlijeko. Cijena je takva da o njoj uopće niti ne želim govoriti, a krava je sve manje. Sada u Javorovac mlijeko u sabiralište donose samo tri gospodarstva i mi, a nekad nas je bilo sedamdesetak. Sve je to naša država upropastila. Cijene repromaterijala idu u nebo, cijene proizvoda padaju i svake se godine nanovo razočaramo – objasnila je Đurđa.
Poticaje im se, kaže, ne isplati tražiti jer nemaju veliku količinu, a i susjedi koji su se na veliko bavili povrtlarstvom odavno su prestali s tim.
– Sve to ide u jako lošem smjeru, unuk mi studira u Križevcima na Visokoj gospodarskoj školi, no neće ostati doma. Neka ide što dalje od toga jer tu kruha nema. Naša Hrvatska je predivna zemlja, bogata i vrijedna, no nemamo dobrog gazdu koji bi time znao raspolagati i tu je cijela mudrost – zaključila je Đurđa. (sm)
FOTO: DUBRAVKO VUTUC