DOVRŠENA KRIMINALISTIČKA ISTRAGA Sedam osoba optuženo za utaju poreza i pranje novca preko poduzeća u Koprivnici

Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o poduzeću koje je u Koprivnici otvorio muškarac iz Bjelovara, i to j.d.o.o.-u s deset kuna temeljnoga kapitala


Autor: podravski.hr — 28.11.2017. / 16:44 Aktualno

Ilustracija / Policija izlazi iz zgrade Porezne uprave u Koprivnici

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici podignulo je optužnicu protiv sedmero osoba zbog sumnje na utaju poreza tešku dva milijuna kuna. Nakon provedene istrage koju je pokrenuo porezni nadzor u poduzeću prvooptuženoga (43), protiv njega te šest osoba starih između 30 i 46 godina pokrenut je na Općinskom sudu u Koprivnici kazneni postupak za utaju, pomaganje u tom nedjelu i pranje novca.
Kako neslužbeno doznajemo, riječ je o poduzeću koje je u Koprivnici otvorio muškarac iz Bjelovara, i to jednostavnom društvu s deset kuna temeljnoga kapitala. Istražitelju sumnjaju da je poduzeće osnovano samo zato da bi se preko njega ‘prao’ novac te da nije imalo nikakvih poslovnih aktivnosti.
Prema današnjem priopćenju Općinskog državnog odvjetništva, “prvookrivljenika se tereti da je od studenog 2013. do srpnja 2014. godine, kao direktor trgovačkog društva iz Koprivnice, zatražio i ishodio od ostalih okrivljenika, odgovornih osoba društava s područja Zagreba, Koprivnice, Bjelovara i Sesveta te jednog društva iz Austrije, da njihova društva izdaju fiktivne račune o prodaji robe prvookrivljenikovu društvu i fiktivne račune o kupnji robe od tog društva”. No, te račune, sumnjaju državni tužitelji, nisu pratili nikakvi pravni poslovi niti je ostvarena ikakva isporuka robe.
– Prvookrivljenika se tereti da je nakon toga takve račune knjižio u svojem društvu kao vjerodostojne te temeljem njih odbio pretporez i tako ishodio od Porezne uprave nepripadnu isplatu povrata poreza veću od 195.000 kuna – navode u Općinskom državnom odvjetništvu.
No, to nije sve. Prvookrivljenik je, zapravo, iskazao pravo na povrat u iznosu većem od dva milijuna kuna, ali taj iznos nije isplaćen jer su poreznim nadzorom utvrđene nezakonitosti u poslovanju.
Prvooptuženoga tereti se i da je u veljači 2014. godine, radi prikrivanja pravog porijekla i nedopuštenog načina pribavljanja većeg iznosa, sklopio devet ugovora o pozajmici sa svojim poduzećem. Podigao je novac s računa, uplatio ga u blagajnu svoga poduzeća, a zatim si ga isplatio kao povrat pozajmica. (rm, ke)
FOTO: ILUSTRACIJA