DOVRŠENI IZVIDI Četvorki osumnjičenoj za utapanje dječaka (7) u gradskom bazenu prijeti i do osam godina zatvora

Kako neslužbeno doznajemo, voditeljica bazena i spasioc tijekom izvida negirali su krivnju, a animatorica S. D. branila se šutnjom


Autor: podravski.hr — 14.09.2018. / 17:36 Crna kronika

Petra Bijač dolazi na ispitivanje u pratnji poznatoga koprivničkog odvjetnika Krunoslava Kunštića

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv četiri osobe koje se sumnjiči da su iz nehaja skrivile utapanje dječaka (7) na proslavi dječjeg rođendana na Gradskim bazenima Cerine 15. travnja ove godine.
Postane li rješenje pravomoćno, istraga će se provesti protiv voditeljice Gradskih bazena Petre Bijač (38), animatorica na rođendanu A. S. (22) i S. D. (20) te spasioca na bazenu G. S. (38). Ovaj tjedan ispitano je troje osumnjičenika, osim animatorice A. S. koja će prvi iskaz dati odmah na početku službene istrage. Kako neslužbeno doznajemo, voditeljica bazena i spasioc negirali su krivnju, a animatorica S. D. branila se šutnjom.

Osumnjičeni spasioc na bazenima u pratnji odvjetnika

Bivšu voditeljicu bazena, koja je nakon strašne tragedije dala ostavku, tereti se da je tijekom proslave rođendana na kojem je bilo osmero djece stare 7 godina dopustila da dvije djevojke “obavljaju poslove animatora u vodi premda je znala da nisu osposobljene za rad na siguran način i da je u bazenu prisutna povećana opasnost zbog tzv. ‘divlje rijeke’ u kojoj je dubina vode 130 centimetara, a protok vode pojačan”.
Unatoč tome, kako se navodi u rješenju, “nije vodila nadzor nad njihovim radom, što je imalo za posljedicu da animatorice prije početka proslave rođendana suprotno internom protokolu ‘Posao animatora na dječjim rođendanima’ nisu izvršile procjenu plivačkih sposobnosti djece”. Kad su animatorice u jednom trenutku u dogovoru sa spasiocem uključile ‘brzu rijeku’ – a taj dio bazena smiju koristiti samo plivači te djeca mlađa od deset godina isključivo u pratnji animatora – sedmogodišnji dječak, inače neplivač, tamo se utopio. Obdukcijom je ustanovljeno da je umro usljed zatajenja srca.
Spasioca se tereti da nije postupao prema internom bazenskom protokolu te da je prekršio Ugovor o obavljanju usluga spašavanja na bazenima Cerine. Trojac je tako, tvrde tužitelji, dopustio da tzv. ‘divlju rijeku’ koriste sva djeca bez obzira na njihove plivačke sposobnosti i pritom ih je ostavio bez stalnog nadzora.
Petru Bijač sumnjiči se da je počinila teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti koje je uzrokovalo smrt djeteta, za što joj – dokaže li se krivnja – prijeti od jedne do osam godina zatvora. Dvije animatorice i spasioca tereti se za prouzročenje smrti iz nehaja, a za to kazneno djelo predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Mlada animatorica s odvjetnikom stiže na ispitivanje

Tužitelji su također ustanovili kako su animatorice, prema protokolu, “jasno i glasno morale pitati roditelje i djecu imaju li sva djeca koja nisu sigurna u plivanju plivalice ili prsluk”. Otac smrtno stradalog dječaka te još troje roditelja tijekom izvida naveli su kako ih to na bazenima nitko nije pitao. Nekoliko djece koja su također dala svoje iskaze potvrdila su kako su ih animatorice doista pitale znaju li plivati, a oni su u svlačionici svi uglas vikali da znaju. Djeca su otkrila i kako animatorice s njima nisu bile u vodi dok je uključena ‘brza rijeka’, a spasioc je bio udaljen od bazena.
Tijekom istrage tužitelji planiraju detaljno ispitati roditelje i djecu koja su kobnog dana bila na proslavi rođendana na bazenima. (ke)
FOTO: NIKOLA WOLF