DOŽIVJETI STOTU Baka Miholka: Svećenik mi je rekao – nisam se udavala pa zato dugo živim

U dugih sto godina, Miholka nikad nije bila kod doktora do prošle godine, ne pije tablete i cijeli se život liječila pripravcima tradicionalne domaće medicine


Autor: podravski.hr — 17.10.2017. / 14:05 Stil

Baka Miholka puše u svjećice na torti

Miholka Popović prošlog je četvrtka uz tortu, kolače i puhanje u svjećice proslavila okrugli 100. rođendan. Rođena je 12. listopada daleke 1917. godine u velikoj obitelji od 11-ero braće i sestara, a sve je ih redom nadživjela. Rodom dolazi iz Velikih Bastaja kraj Daruvara gdje je provela djetinjstvo, a radni je vijek provela u Zagrebu radeći kao kondukterka cvikajući karte po tramvajima.
Baka Miholka brinula se za sebe dugi niz godina otkako je u mirovini, ali prije par mjeseci smještena je u udomiteljski dom Valentine Šolaja u Novom Glogu kraj Sv. Ivana Žabna. U domu je dočekala rođendan uz pripadnike obitelji i prijatelje. Kad smo pitali ovu dobrodržeću bakicu koji je njen recept za dugovječnost, dobili smo prilično neočekivan odgovor.
– Svećenik mi je uvijek govorio da je to zato jer se nisam udavala iako sam imalo puno udvarača – kroz smijeh se prisjetila Miholka, a njena rođakinja dodala kako je baka jednom ipak bila kratko udana za „mangupa“ koji nije znao cijeniti njene manire pa je ga je ubrzo napustila.

U dugih sto godina, Miholka nikad nije bila kod doktora do prošle godine, ne pije tablete i cijeli se život liječila pripravcima tradicionalne domaće medicine. Udomiteljica Valentina nam prepričava kako baka obožava pjevati u što smo se uvjerili i sami slušajući hitove slavonske pjesmarice.
– Dane provodi pjevajući, preslagajući veš, a voli se i šaliti, uvijek poklapa sugovornike doskočicama i upadicama– prepričava nam njena udomiteljica dok je baka u pozadini neumorno pjevala. Saznali smo i kako Miholka obožava slušati radio, kad je živjela u Zagrebu, radio je bio upaljen cijelu noć. Uvijek je bila informirana i znala je sve što se dešava u svijetu. Rođendansko slavlje privelo se kraju puhanjem u svjećice.
– Neka me zdravlje posluži i da živim kao i do sada. Tata me odgajao da poštujem starije i da budem dobra u životu, i to želim svima – otkrila nam je Miholka svoje želje za kraj slavlja i krenula dalje veselo pjevati. (as)
FOTO/VIDEO: ZDENKO BALOG

Slavljenica u krugu obitelji u Novom Glogu