Komunalac objavio sumoran financijski izvještaj – milijunske dubioze prijete krahu gradske tvrtke

Prema financijskom izvještaju za prošlu godinu, poslovni prihodi Komunalca iznosili su oko 68 milijuna kuna i bili su manji za gotovo 55 posto nego godinu ranije. Rashodi su istodobno iznosili 79 mlijuna kuna


Autor: podravski.hr — 14.08.2018. / 11:01 Aktualno

Komunalac kakvog poznajemo od iduće godine više neće postojati

Koprivnički Komunalac ove godine više ne drži glavu iznad vode. Ako se nešto hitno radikalno ne promijeni, cijeli će sustav vrlo brzo potonuti.
Jasno je to svakom imalo financijski pismenom kad pogleda Komunalčev poslovni izvještaj za prošlu 2017. godinu. Između računa prihoda i rashoda, aktive i pasive, raščlambe troškova i matičnog poslovanja jasno se da iščitati gorka istina – gradska komunalna tvrtka u vrlo ozbiljnoj je financijskoj gabuli.
Istinabog, Komunalac je na koncu za prošlu godinu prikazao oko 595.000 kuna neto dobiti, ali samo zahvaljujući prihodu od prodaje 75-postotnih udjela u plinskim poduzećima Koprivnica opskrba i Koprivnica plin. Ta prodaja Komunalčeve je prihode lani podebljala za 12 milijuna, a prihode Grada Koprivnice za 21 milijun kuna.
Osim toga, plinski biznis izdvojen je tek početkom lanjskog ožujka pa su Komunalcu još ostali prihodi i dobit iz siječnja i veljače, dva uobičajeno najudarnija sezonska mjeseca za potrošnju plina: prihod od 23 milijuna i dobit od oko milijun kuna. No, ove godine toga više nema.
Koliko je situacija ozbiljna pokazuje i činjenica da je ugledna revizorska kuća KPMG iskazala rezervu prema Komunalčevu lanjskom financijskom izvještaju. Ukratko, u KPMG-u ističu kako Komunalac u izvještaj nije trebao ugrađivati neke nesigurne prihode poput potraživanja od države, različite financijske prihode, kamate, poreze. Da to nisu prikazali – a revizori kažu da nisu trebali – utjecaj na poslovni rezultat bio bi također milijunski.
Prema financijskom izvještaju za prošlu godinu, poslovni prihodi Komunalca iznosili su oko 68 milijuna kuna i bili su manji za gotovo 55 posto nego godinu ranije. Rashodi su istodobno iznosili 79 mlijuna kuna. Dakle, da nije bilo 12 milijuna kuna prihoda od prodaje plinskog biznisa, dobiti iz plinskog poslovanja za siječanj i veljaču te da su uvažene preporuke revizora, Komunalac bi 2017. godinu završio u golemom minusu. Tolikom da bi postojanje takvog neracionalnog i neučinkovitog komunalnog sustava postalo potpuno besmisleno.
Komunalac je lani imao 186, a predlani 210 radnika, no troškovi za zaposlene ostali su gotovo na istoj razini: prošle godine oni su iznosili 20,1 milijun, a pretprošle 20,9 milijuna kuna. Istodobno, ukupni prihodi kompanije potonuli su za više od 50 posto. Koliko je situacija kritična pokazuje i kraća analiza lanjskih prihoda od prodaje: na plinu (i to samo u prva dva mjeseca) ostvarena su 23 milijuna kuna prihoda, a cjelogodišnji prihod svih drugih djelatnosti (smeće, groblje, bazen, tržnica, Pevec…) iznosio je tek 34 milijuna kuna.
Sustav Komunalca, kako pokazuje financijski izvještaj, ovog je časa kratak za otprilike 15-ak milijuna kuna. Može li ove i iduće godine gradska tvrtka tu rupetinu nadomjestiti povećanjem prihoda i novim djelatnostima? To je ravno znanstvenoj fantastici.
Gradske vlasti mogu, doduše, prodati po 25 posto preostalih udjela u plinskim tvrtkama i građevinsku tvrtku Koming. Dodatno izvlačenje novca iz profitnog poduzeća Koprivničke vode teško će ići bez ugrožavanja tog sustava koji čeka bitka za megaprojekt aglomeracije. No, to su samo vatrogasne mjere za preživljavanje od mjeseca do mjeseca.
Kako god se okrene, gradonačelnika Koprivnice Mišela Jakšića i Komunalčevu upravu predvođenu bivšom Podravkinom menadžericom Natašom Tetec čeka prevruća jesen. (rm)

FOTO: ARHIVA