DOZNAJEMO Ministar prosvjete smijenio ravnatelje koprivničke Srednje škole i Osnovne škole u Đelekovcu

Zdravko Sabolek smijenjen je zbog nelegalnog upisa 12 učenika u Koprivnici, a Branko Dolenec jer nije utvrdio radne obveze učiteljicama i stručnoj suradnici u Đelekovcu


Autor: podravski.hr — 14.01.2013. / 14:51 Aktualno

KOPRVINICA, ĐELEKOVEC – Ministar prosvjete Željko Jovanović danas je razriješio dužnosti Zdravka Saboleka, ravnatelja Srednje škole Koprivnica, te Branka Doleneca, ravnatelja OŠ M. P. Miškine iz Đelekovca!
Razriješeni ravnatelji s funkcije će morati odstupiti najkasnije do srijede. Nakon njihovog odlaska, slijedi izbor vršitelja dužnosti ravnatelja koji bi trebali u roku od tri mjeseca, prema odluci školskih odbora, raspisati natječaj za nove ravnatelje ovih škola.
Zdravko Sabolek smijenjen je zbog upisivanja 12 učenika koji nisu imali dovoljno bodova za upis u Srednju školu, smjer ekonomist. Branko Dolenec zgriješio je pak što prema naputku Ministarstva nije utvrdio ukupne tjedne obveze stručnoj suradnici Dijani Muhvić, te što nije utvrdio ukupne radne obaveze učiteljicama razredne nastave. Također, učiteljicama i stručnoj suradnici nije izdao rješenje o njihovom tjednom i godišnjem zaduženju.
Mladen Antolić, pročelnik županijskog školstva, istaknuo je kako su ove kazne ipak malo previsoke.
– Smatram da su ovo drastične mjere ministra Jovanovića, i u jednom i u drugom slučaju. Mislim da je trebao reagirati s nekim blažim mjerama upozorenja, a ne odmah razrješenjem. Ovo je stvarno drakonska kazna da ih se baca na ulicu – upozorio je Antolić.
Sabolek: Pogriješio sam, vraćam se u Obrtničku
“Radi se o mojem propustu jer sam upisao 12 učenika u ekonomsku školu kojima je nedostajao svega bod-dva kako bi zadovoljili bodovni prag. Ne znam kako onda učenici mogu iz trogodišnjih škola nastaviti školovanje po četverogodišnjem programu, nije uopće uvjet imati bodovne pragove. Ima ravnatelja koji ne znaju kako napraviti program nastave, pita se Ministarstvo kako napraviti program i oni također ne znaju. To je odluka ministra koji na moje razrješenje ima pravo i nemam što drugo komentirati. Vraćam se u Obrtničku školu gdje sam radio sve dok nisam izabran za ravnatelja Srednje škole”, komentirao je Sabolek.
Izvještava: MARKO MURKOVIĆ
Na fotografiji: Zdravko Sabolek, smijenjeni ravnatelj Srednje škole u Koprivnici