Doznajemo: Nema Spravišča ni Picokijade, stale pripreme za Renesansni!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

„Da ja organiziram festivale, idućih šest mjeseci ne bih razmišljao o njima“, odgovorio je prošli tjedan prvi čovjek Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na novinarsko pitanje o tome što s turističkim manifestacijama koje su pred nama.

Podravski list u ponedjeljak je objavio priču o podravsko-prigorskim manifestacijama koje se, po svemu sudeći, neće održati u svojim terminima.

Što to znači za perjanice županijskog turizma poput Renesansnog festivala, Podravskih motiva, Picokijade ili Križevačkog velikog spravišča pitali smo čelne ljude gradskih turističkih zajednica, koje su ujedno i organizatori. Još nema nijedne službene potvrde o odgađanju manifestacija za iduću godinu, svi se još nadaju eventualnoj odgodi za kasnije ljetne termine.

Ništa i od Spravišča

No, sasvim je jasno da, u najavi drugog vala koronavirusa i nedostatka cjepiva, epidemiolozi sasvim sigurno neće odobriti okupljanje na događajima koji privlače desetke tisuća posjetitelja, ne samo iz Hrvatske, nego i zemalja regije. Bez posjetitelja i s vrlo ograničavajućim mjerama zaštite svi festivali jednostavno nemaju smisla.

– Križevačko veliko Spravišče zasigurno se neće moći održati u planiranom lipanjskom terminu. Hoće li održavanje manifestacije biti moguće tijekom 2020. godine, i kada, ovisi o situaciji s pandemijom i dozvolama nacionalnog stožera civilne zaštite, naravno i o financijskim sredstvima – rekla je direktorica križevačke TZ Olinka Gjigaš i dodala kako im pripreme za manifestaciju obično traju mjesecima, pogotovo onaj dio koji se odnosi na tradicionalnu predstavu čije se probe trenutno ne mogu održavati.

– Morat ćemo se prilagođavati situaciji jednog dana kada se situacija popravi – smatra ona i dodaje kako otkazivanje Spravišča svakako predstavlja gubitak prihoda mnogobrojnim izlagačima koji predstavljaju svoje proizvode, prodaju hranu, pića, suvenire i nude ostale usluge tijekom Spravišča.

Stale su pripreme za Renesansni

Dio zarade, kaže, gube i pružatelji smještaja na području grada i okolice, čiji su smještajni kapaciteti tijekom trajanja manifestacije popunjeni.

– Dodatne prihode tijekom Spravišča imaju i restorani, mnoge su tvrtke u to vrijeme otvarale dodatna radna mjesta, što će ove godine izostati – ističe ona.

Gotovo je sigurno da Koprivnica ove godine, barem u ranom ljetnom terminu, neće vidjeti Podravske motive. No, direktor TZ Renato Labazan još je oprezan.

– O odgađanju Podravskih motiva svakako smo razmišljali, ali eventualni novi termin ne možemo potvrditi – kazuje, a sigurno najviše glavobolje uzrokuje činjenica da je i odgoda ili otkazivanje Renesansnog festivala, najjačeg podravskog turističkog aduta, vrlo izgledno.

– Pripreme za Renesansni festival su dugotrajne, opsežne i kompleksne, no one su prije mjesec dana prekinute, a neki europski sudionici i otkazani, stoga kvalitetu koju smo planirali više ne možemo garantirati – otkriva Labazan.

Dodaje kako su samo dvije manifestacije u kontinentalnoj Hrvatskoj realno turističke tj. top manifestacije – potvrđene od struke, a jedna od njih je Renesansni festival. To je, dodaje, dovoljno objašnjenje o ulozi Renesansnog festivala u razvoju turizma u Koprivnici, ali i regiji.

I Picokijada je u nezgodnom terminu

– Svakodnevni upiti ugostitelja, tvrtki sponzora, obrtnika, trgovaca, sudionika te „običnih“ ljudi o mogućnosti odvijanja Renesansnog festivala dovoljno govore o njegovoj gospodarskoj važnosti – napominje.

Sve su to, uz đurđevačku Picokijadu, festivali koji traže višemjesečne pripreme i dogovore te značajno financiranje. Danas se ne mogu planirati koncerti, bukirati estradne zvijezde, strani i domaći sudionici šalju odbijenice, a epidemiolozi šalju poruke kako takvog masovnog okupljanja sigurno neće biti.

Iako nam iz TZ Grada Đurđevca nisu odgovorili na upit o odgodi ili otkazivanju Picokijade, doznajemo kako je odluka donesena, no gradska vlast još uvijek ne želi službeno reći da od Picokijade neće biti ništa. I naši susjedi, Ludbrežani, ovaj su vikend otkazali svoj tradicionalni festival cvijeća, a čeka se potvrda o otkazivanju ludbreške Svete nedjelje, vjerskog festivala koji okuplja više desetaka tisuća posjetitelja. Središnje misno slavlje s desetak tisuća vjernika ove se godine gotovo sigurno neće moći održati.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI