Doznajemo tko je koprivnički obrtnik kojeg su blokirali iako nije bio dužan

Koprivnički obrtnik Tomislav Jakopanec, sin danas pokojnog limara Željka Jakopanca čiji je biznis naslijedio, tužio je i zasad nepravomoćno dobio spor protiv države zato što mu je Porezna uprava 20 mjeseci blokirala račun.

Ova je priča objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Jakopanec je na sudu uspio dokazati da je Porezna uprava, koja ga je teretila za nešto više od 200.000 kuna poreznog duga, pogriješila u obračunu te da su mu nezakonito blokirali račun. Zbog toga je završio na poreznoj “listi srama”, kako je naveo u tužbi, trpio je strah zbog materijalne egzistencije, a u tom mu je razdoblju uništeno psihofizičko zdravlje. Nije mogao podignuti kredit, na natječajima na koje se javljao bio je odbijan zato što mu se plaća kao blokiranome isplaćivala na zaštićen račun.

Sve je počelo kada je od danas pokojnog oca Željka naslijedio obiteljski posao, tvrtku Limex. Porezna uprava 2012. godine ušla mu je u nadzor i donijela porezno rješenje kako je dužan platiti 181.000 kuna poreza na koji su mu bile obračunate kamate od 26.000 kuna. Kako je Tomislav rekao, na računima su njegovi poslovni partneri pogreškom ostavili OIB njegova oca, a ne njega. O tome ih je izvijestio, no neki su računi ostali s OIB-om njegova oca. To je Tomislav i naglasio poreznicima tijekom poreznog nadzora, no svejedno su ga ovršili.

Tomislav Jakopanec

– Pokušao sam prikazati apsurdnu situaciju da se tijekom poreznog nadzora zapravo htjelo naplatiti PDV od obje strane. Porezno tijelo unatoč višemjesečnom poreznom nadzoru nije moglo pronaći niti jednu povredu poreznih propisa osim te – kazao je Tomislav Jakopanec u tužbi odnoseći se na grešku s pogrešnim OIB-om na računima.

Nakon toga, Jakopanec se žalio na takvo rješenje, no žalba mu je odbijena ne obrazlažući temeljem kojeg propisa porezna tijela smatraju da imaju od dužnika i vjerovnika naplatiti PDV. Kada je i drugi put odbijen, Jakopanec je podnio tužbu Upravnom sudu u Zagrebu koji je donio presudu u korist njega i poništio prvo i drugostupanjsko rješenje u dijelu PDV-a s kamatama uz obrazloženje da je Porezna uprava “pretjerano formalistički tumačila propis”, zbog čega je povrijeđen zakon na njegovu štetu, odnosno da je imao pravo na odbitak pretporeza u iznosu od 180.000 kuna i 26.000 kuna kamata kao i da Jakopancu to pravo nije trebalo osporiti.

Kako je u razdoblju od 20 mjeseci koliko mu je račun bio blokiran trpio štetu, odlučio se na tužbu. Tražio je i dobio nakon nepravomoćnog sudskog postupka 25.000 od traženih 50.000 kuna na ime neimovinske štete kao i 15.000 kuna imovinske štete. Država mu mora platiti i 7500 kuna troškova parničnog postupka. Predstavnici Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici koji zastupaju državu u pravnim stvarima, negirali su odgovornost za sve što se dogodilo Tomislavu Jakopancu. Zaključeno je kako su poreznici, odnosno Porezna uprava, utvrdili da je Jakopanec koristio odbitak pretporeza po ulaznim računima od nekoliko dobavljača te da su računi sadržavali OIB Željka Jakopanca, Tomislavova oca i bivšeg vlasnika obrta.

Pravdali su se kako nisu dvaput pokušali naplatiti porez, već da se u ovom predmetu radilo o tome da porezni obveznik prema zakonskim odredbama i pravilniku o PDV-u pretporez može odbiti samo kada računi sadrže propisane elemente te da je postupanje djelatnika Porezne uprave bilo opravdano i zakonito. No, Općinski sud u Koprivnici, odnosno njegov sudac Darko Magdić, također je bio stajališta kao i Upravni sud u Zagrebu koji je utvrdio da su se djelatnici Porezne uprave zaista držali “pretjerano formalistički” primjenjujući zakon.

Drugim riječima, to što je na nekim računima pisao, uvjetno rečeno, pogrešan OIB, i nije porezni prekršaj na temelju kojeg bi se Tomislavu Jakopancu trebalo zamjeriti te da je on u ovom predmetu oštećen. Pravdali su se iz Općinskog državnog odvjetništva kako su računi istog obrta i ranije bili privremeno blokirani i naglašavali da su mu nakon rješenja Upravnog suda vratili porez koji mu je bio naplaćen. No, koprivnički sud je utvrdio i nepravomoćno dosudio da je Tomislav Jakopanec pretrpio štetu i stoga ga država mora obeštetiti. Presuda je nepravomoćna, tužitelji kao predstavnici države će se vjerojatno na nju žaliti tako da će konačnu riječ u ovom vrlo zanimljivom predmetu imati jedan od županijskih sudova, ovisno kojem će predmet biti delegiran.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI