DOZVOLA ZA UBIJANJE Lovci će uskoro smjeti pucati u vrane u središtu grada, i ne samo njih…

Problem s vranama pokušao se riješiti prskanjem gnijezda, rezanjem krošnji stabala te nabavom posebnog aparata koji svojim zvukovima tjera ptice, no bez uspjeha


Autor: podravski.hr — 01.04.2018. / 8:30 Aktualno

Lovci će smjeti pucati u vrane

Podravski lovci uskoro bi mogli dobiti zeleno svjetlo za odstrel vrana, kuna i lisica u samom Đurđevcu zbog sve većih šteta koje uzrokuje ta divljač. Naime, Grad je krenuo u izradu programa zaštite divljači koji bi omogućio lovcima da i u naseljenim dijelovima mogu zapucati na “nametnike” koji ugrožavaju domaće životinje i zdravlje građana.

– Problem s vranama po gradskim ulicama sve je izraženiji i prema naputku Ministarstva poljoprivrede krećemo u izradu programa koji bi omogućio rješavanje tog problema. Sve češće na imanjima građana štete uzrokuju i lisice i kune, a kako je lovcima zabranjen odstrel na mjestima koja su udaljena manje od 300 metara od naseljenog područja, odlučili smo se na izradu ovog programa – kaže Hrvoje Janči, đurđevački gradonačelnik.

 

Mještani negoduju zbog vrana

 

Problem s vranama pokušao se riješiti prskanjem gnijezda, rezanjem krošnji stabala te nabavom posebnog aparata koji svojim zvukovima tjera ptice, no svi ti pokušaji nisu dali rezultata. Program zaštite divljači trebao bi biti izrađen u naredna dva mjeseca, a nakon toga mora dobiti i odobrenje Ministarstva poljoprivrede. Tek nakon potvrde ministarstva da je program izrađen prema zakonskim propisima lovci će moći obavljati odstrjel u naseljenim dijelovima grada. (db)

Snimio: Darko Imbriša