Dr. Miculinić: Prestanite pušiti odmah! No, pušački rak se može dobiti čak i nakon prestanka

Podravski list profile
Nedvojbeno je dokazano da je pušenje glavni uzrok karcinoma pluća. U pušačkom dimu postoji oko 2000 kemijskih spojeva koji su ili izravno karcinogeni ili kokarcinogeni

U suradnji s portalom Zdravo budi

Astma i kronična opstruktivna plućna bolest među najlošije su liječenim bolestima u Hrvatskoj jer se ne prepoznaju na vrijeme i ne liječe dovoljno u ranom stadiju. O toj smo temi razgovarali s dr. Nevenom Miculinićem, predsjednikom Hrvatskoga pulmološkog društva, liječnikom odjela za postintenzivnu njegu pulmologije na zagrebačkoj Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

Približite ukratko našim čitateljima astmu i kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB)…

– Astma je kronična upalna bolest dišnih putova, koju obilježava reverzibilna opstrukcija dišnih putova te takozvana hiperreaktivnost bronha. Astma je vrlo raširena bolest i prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije oko 300 milijuna ljudi u svijetu boluje od nje. Smatra se da izlaganje onečišćenom zraku te pušačkom dimu, kao i učestale respiratorne infekcije u djetinjstvu, pogoduju nastanku bolesti. Za razliku od astme, kronična opstruktivna plućna bolest uglavnom pogađa pušače. Bolest je neizlječiva i progresivna, no pravodobnim prestankom pušenja njeno se napredovanje može zaustaviti. Prvi i glavni simptom jest nedostatak zraka pri fizičkom naporu. Kasnije se javlja i kronični kašalj, iskašljavanje, učestale respiratorne infekcije te u konačnici popuštanje srca s perifernim edemima. Važnost bolesti je daleko podcijenjena, čak i u najrazvijenijim zemljama. Smrtnost je od nje oko 50 na 100.000 žena, a u muškaraca 80 na 100.000, pa je KOPB na četvrtom mjestu svih uzroka smrti u svijetu.

Od čega se sastoji suvremena terapija astme i KOPB-a i koliko je učinkovita?

– Osnova moderne terapije astme jest spoznaja da je astma kronična upalna bolest. Stoga je i ključno načelo liječenja dugotrajna protuupalna terapija. Danas nam na raspolaganju stoje brojni lijekovi i kombinacije lijekova. Od osnovnih protuupalnih lijekova najvažniji su inhalatorni kortikosteroidi, koji se primjenjuju putem posebnih raspršivača i inhalacijskih naprava. Takva topička primjena izravno na sluznicu dišnih putova minimalizira moguće nuspojave i omogućuje primjenu minimalnih doza potentnih lijekova. Važno je naglasiti da je astma kronična bolest koja zahtijeva svakodnevno uzimanje lijekova te redovite kontrole. Ona se ne može izliječiti, ali se uz današnje lijekove može odlično kontrolirati, pa bolesnici mogu biti potpuno bez simptoma. U bolesnika s KOPB-om najvažnija je metoda liječenja prestanak pušenja. Potom se, kao i kod astme, daju inhalatorni lijekovi. U bolesnika s uznapredovalom bolešću, koji imaju poremećaj plinova u krvi, prepisuje se i trajna terapija kisikom.

Dr. Neven Miculinić / HPD

U preventivnom smislu, što biste preporučili? Što savjetujete takvim bolesnicima?

– Bolesniku s astmom alergijske prirode savjetuje se izbjegavanje kontakta s alergenima na koje je preosjetljiv. To obuhvaća brojne metode, od uklanjanja tepiha i zavjesa u stanovima, redovitog čišćenja prostorija, nabavku posebne posteljine, pa do izbjegavanja izlaska iz stana u vrijeme najveće koncentracije peludi u zraku. Važno je smanjiti izlaganje onečišćenom zraku bilo koje vrste, uključujući i pasivno pušenje. Roditelji pušači trebali bi više misliti na zdravlje svoje djece i nikako ne pušiti u njihovoj blizini. Za bolesnike s KOPB-om od krucijalne je važnosti u potpunosti prestati pušiti! Nema učinkovitog liječenja KOPB-a bez prestanka pušenja. Takvim bolesnicima treba savjetovati redovito cijepljenje protiv gripe, kao i protiv najčešćeg uzročnika pneumonije kako bi se spriječila učestalost i težina egzacerbacije bolesti. Svakako, nikada ne početi pušiti najbolja je prevencija KOPB-a.

Je li učestalost tih bolesti u Hrvatskoj zabrinjavajuća i, ako jest, što se poduzima na nacionalnoj razini?

Učestalost KOPB-a u svijetu i smrtnost od te bolesti u značajnom su porastu. Isto vrijedi i za Hrvatsku. Mi, nažalost, nemamo sasvim pouzdanih podataka, no jasni podaci ne postoje ni u zemljama koje izdvajaju mnogo više novca za epidemiološke studije. U Hrvatskoj svake godine od KOPB-a umire oko 2500 muškaraca i oko 1200 žena, no ti su brojevi manji od stvarnih budući da se glavni uzrok smrti tih bolesnika često pogrešno pripisuje kardiovaskularnim ili nekim drugim bolestima. KOPB ne bude prepoznat ili se smatra samo popratnom bolešću. Statistički gledano, oko devet posto odrasle populacije u Europi ima KOPB, a velika većina nije ni svjesna bolesti. To da je KOPB velik javnozdravstveni problem i da će biti i veći, pokazuju procjene u kojima je KOPB 1990. godine bio na 6. mjestu ljestvice svih uzroka smrti u svijetu, a 2020. godine bit će na 3. mjestu.

Koje su smjernice Hrvatskoga pulmološkog društva za liječenje astme?

– Naše smjernice upozoravaju na potrebne pretrage u postavljanju dijagnoze astme, a potom i na pravilnu odluku o izboru najprimjerenijeg lijeka. Ukratko, ovisno o težini astme, preporučuje se optimalan lijek za taj stupanj bolesti kako bi se ostvarila potpuna kontrola astme.

Uzrokuje li pušenje rak pluća?

– Nedvojbeno je dokazano da je pušenje glavni uzrok karcinoma pluća. U pušačkom dimu postoji oko 2000 kemijskih spojeva koji su ili izravno karcinogeni ili kokarcinogeni. Svjetske studije upozoravaju da je pušenje cigareta uzrok raka pluća u 85 posto svih slučajeva. Nažalost, i pasivno pušenje povećava rizik za nastanak raka pluća. Aerozagađenju u industrijskim regijama te velikim gradovima pripisuje se pet posto svih slučajeva raka pluća, a profesionalnoj izloženosti u industriji oko osam posto. Po prestanku pušenja rizik od nastanka raka se smanjuje, a nakon 15 godina nepušenja postaje gotovo jednak onome u nepušača. No, prema vlastitom iskustvu, mogu vam navesti barem dvadesetak bolesnika koji su dobili pravi pušački rak i nakon prestanka pušenja u trajanju od 15 i više godina. To ne znači ‘nastavi pušiti’, to znači ‘prestani pušiti odmah!’.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti