Dr. Pejnović: Marihuana nije lijek, čuvajte zdravlje životom bez stresa

Podravski list profile

Dr. Suzana Pejnović, šefica Odjela za neurologiju koprivničke Opće bolnice, govori o medicinskim uslugama koje odjel nudi, o potrebi za novim specijalistima te o najčešćim neurološkim bolestima u našem kraju.

PL: Koji spektar zdravstvenih usluga pokriva Odjel za neurologiju?

– Ustrojstvo odjela podijeljeno je na odjel kliničke neurologije, specijalističko-konzilijarnu polikliničku zaštitu i dnevnu bolnicu. Polikliničko-konzilijarni dio sastoji se od hitne i redovne neurološke ambulante, ambulante za ultrazvučnu dijagnostiku, ambulante za elektromioneurografsku dijagnostiku i ambulante za elektroencefalografsku dijagnostiku.

PL: Kakva je kadrovska ekipiranost i postoji li potreba za specijalistima’

– Odjel za neurologiju u stalnom radnom odnosu, u punom radnom vremenu, zapošljava pet specijalista neurologa, tri liječnika na specijalizaciji iz neurologije, jednu magistru sestrinstva, pet prvostupnica sestrinstva i 14 medicinskih sestra. Postojala bi realna potreba za još dva specijalista, isključujući postojeće specijalizante.

PL: Kolika je pojavnost neuroloških bolesti u Podravaca i Prigoraca?

– Vodeći uzroci pobola, pa i smrtnosti Podravaca i Prigoraca jesu najvećim dijelom cirkulacijski poremećaji, s posljedičnim razvojem moždanog udara.

PL:  Mijenja li se tu što tijekom godina? Što nas najviše pogađa i zašto?

– Moždani udar je vodeći uzrok smrtnosti i invaliditeta, kako u cijeloj zemlji, tako i u našoj županiji.

PL: Kako gledate na alternativno liječenje poput marihuane za multiplu sklerozu ili stolnog tenisa za Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest?

– Marihuana nije lijek za liječenje multiple skleroze, to je psihoaktivna tvar koja pomaže u ublažavanju simptoma kod multiple skleroze, tipa spazma i boli. S obzirom na da to oboljeli od neurodegenerativnih bolesti, kao što su Parkinsonova bolest, te svi oblici demencija, uključujući i Alzheimerovu bolest, prekasno dolaze na preglede, bavljenje takvom sportskom aktivnošću uglavnom je potpuno onemogućeno. U ranim fazama bolesti preporuča se bavljenje svim tipovima sportskih aktivnosti.

PL: U kolikoj je mjeri dijagnostika i terapeutika u neurologiji napredovala u zadnjih deset ili dvadeset godina?

– Što se tiče dijagnostike i terapije u neurologiji, možda najznačajniji uspon dijagnostike je sukladan napredovanju tehnologije, a tu mislim na nuklearnu magnetsku rezonanciju, kao i dostupnost visokodiferentne terapije za liječenje multiple skleroze

PL: Što čovjek može najviše učiniti za sebe kako bi očuvao neurološko zdravlje?

– Preporuča se aktivan i zdrav život, koji uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, pravilan i zdrav način prehrane te život bez stresa.

PL: Mozak se općenito smatra najtajanstvenijim ljudskim organom. Koliko se dosad proniknulo u njegove tajne?

– S razvojem tehnologije i medicine mozak postaje manje tajanstven, mada radi specifičnosti još uvijek nije moguće proniknuti u sve njegove tajne.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti