Dr. Pejnović: Marihuana nije lijek, čuvajte zdravlje životom bez stresa

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dr. Suzana Pejnović, šefica Odjela za neurologiju koprivničke Opće bolnice, govori o medicinskim uslugama koje odjel nudi, o potrebi za novim specijalistima te o najčešćim neurološkim bolestima u našem kraju.

PL: Koji spektar zdravstvenih usluga pokriva Odjel za neurologiju?

– Ustrojstvo odjela podijeljeno je na odjel kliničke neurologije, specijalističko-konzilijarnu polikliničku zaštitu i dnevnu bolnicu. Polikliničko-konzilijarni dio sastoji se od hitne i redovne neurološke ambulante, ambulante za ultrazvučnu dijagnostiku, ambulante za elektromioneurografsku dijagnostiku i ambulante za elektroencefalografsku dijagnostiku.

PL: Kakva je kadrovska ekipiranost i postoji li potreba za specijalistima’

– Odjel za neurologiju u stalnom radnom odnosu, u punom radnom vremenu, zapošljava pet specijalista neurologa, tri liječnika na specijalizaciji iz neurologije, jednu magistru sestrinstva, pet prvostupnica sestrinstva i 14 medicinskih sestra. Postojala bi realna potreba za još dva specijalista, isključujući postojeće specijalizante.

PL: Kolika je pojavnost neuroloških bolesti u Podravaca i Prigoraca?

– Vodeći uzroci pobola, pa i smrtnosti Podravaca i Prigoraca jesu najvećim dijelom cirkulacijski poremećaji, s posljedičnim razvojem moždanog udara.

PL:  Mijenja li se tu što tijekom godina? Što nas najviše pogađa i zašto?

– Moždani udar je vodeći uzrok smrtnosti i invaliditeta, kako u cijeloj zemlji, tako i u našoj županiji.

PL: Kako gledate na alternativno liječenje poput marihuane za multiplu sklerozu ili stolnog tenisa za Parkinsonovu i Alzheimerovu bolest?

– Marihuana nije lijek za liječenje multiple skleroze, to je psihoaktivna tvar koja pomaže u ublažavanju simptoma kod multiple skleroze, tipa spazma i boli. S obzirom na da to oboljeli od neurodegenerativnih bolesti, kao što su Parkinsonova bolest, te svi oblici demencija, uključujući i Alzheimerovu bolest, prekasno dolaze na preglede, bavljenje takvom sportskom aktivnošću uglavnom je potpuno onemogućeno. U ranim fazama bolesti preporuča se bavljenje svim tipovima sportskih aktivnosti.

PL: U kolikoj je mjeri dijagnostika i terapeutika u neurologiji napredovala u zadnjih deset ili dvadeset godina?

– Što se tiče dijagnostike i terapije u neurologiji, možda najznačajniji uspon dijagnostike je sukladan napredovanju tehnologije, a tu mislim na nuklearnu magnetsku rezonanciju, kao i dostupnost visokodiferentne terapije za liječenje multiple skleroze

PL: Što čovjek može najviše učiniti za sebe kako bi očuvao neurološko zdravlje?

– Preporuča se aktivan i zdrav život, koji uključuje redovitu tjelesnu aktivnost, pravilan i zdrav način prehrane te život bez stresa.

PL: Mozak se općenito smatra najtajanstvenijim ljudskim organom. Koliko se dosad proniknulo u njegove tajne?

– S razvojem tehnologije i medicine mozak postaje manje tajanstven, mada radi specifičnosti još uvijek nije moguće proniknuti u sve njegove tajne.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI