Dr. Radiček: Zarazite li se, a cijepljeni ste, vjerojatno nećete na respirator

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Čini se kako je epidemija koronavirusa u Koprivničko-križevačkoj županiji na vrhuncu i da bismo u sljedećim tjednima mogli imati povoljniju situaciju. Stalni tjedni rast broja novozaraženih protekli je tjedan zaustavljen, pa je na području naše županije zabilježen pad od 15-ak posto.

Proteklih dana nastavilo se i cijepljenje u našem kraju, a velika većina građana prima drugu dozu cjepiva. Šef Zavoda za javno zdravstvo Krunoslac Capak protekli tjedan potvrdio je kako bi se oni koji su preboljeli koronavirus unutar šest mjeseci, po novom planu, trebali cijepiti samo jednom pa će sigurno doći i do određenih „korekcija“ kod cijepljenja prijavljenih Podravaca i Prigoraca koji će umjesto dvije, primiti samo jednu dozu cjepiva. Premijer Andrej Plenković za vrijeme boravka u Koprivnici potvrdio je kako bi u sljedećim tjednima u Hrvatsku trebalo stići čak 350.000 novih doza.

U prošlom broju pisali smo pak o slučajevima zaraze koronom kod osoba koje su se cijepile dvaput pa smo odlučili upitati o tome epidemiologa dr. Darka Radičeka iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

Dr. Darko Radiček

– Ne vodimo tu statistiku, no znam za dva do tri slučaja i to nakon Pfizerova cjepiva, no to je moglo biti bilo koje drugo – navodi dr. Radiček i dodaje da su cjepiva 90 ili više posto sigurna pa uvijek postoji određeni postotak cijepljenih koji se mogu zaraziti i nakon druge doze.

Smatra se da se „potpuna“ zaštita postiže najmanje dva tjedna nakon što primite drugu dozu. I u tom slučaju 90 ili više posto cijepljenih trebali bi biti imuni.

– Oni koji se ipak zaraze, koliko vidimo radi se o blažim simptomima pa je i to dokaz da se treba cijepiti. Sva cjepiva štite i oni koji se i zaraze ne bi trebali dobiti teške posljedice i završiti na respiratoru.

Čak je i dr. Zoran Barušić iz zagrebačke Klinike Fran Mihaljević protekli tjedan potvrdio da u bolnici još nisu imali osobu koja se zarazila nakon drugog cijepljenja te da je trebala liječničku pomoć. Dr. Radiček ističe i kako zna za tek nekoliko slučajeva koji su se zarazili po drugi put te kako i to budi nadu da oni ozdravljeni ipak imaju stečeni imunitet koji ih štiti. Pokušali smo doznati koliko je takvih osoba na području naše županije, no ni tu se ne vodi posebna statistika jer su slučajevi pojedinačni.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI