Dr. Vlašić: Roditelji bi djeci trebali pomagati u pranju zuba do 12. godine života

Podravski list profile
Hrvatska je po oralnom zdravlju na samom europskom dnu jer su istraživanja pokazala da šestogodišnjaci u prosjeku imaju najmanje četiri karijesa

Đurđevačka stomatologinja Dana Vlašić s asistenticom Vanjom Brunec u povodu Dana oralnog zdravlja priredila je edukaciju i preventivni pregled za mališane Dječjeg vrtića Maslačak.

Skrenula je pozornost mališana na važnost redovitog održavanja higijene zuba, pravilnog četkanja te redovitih posjeta stomatologu. Nakon pregleda, mališani su dobili i preventivne premaze, kao i prigodne darove – četkice i paste za zube.

– Od velike je važnosti da djeca u najranijoj dobi redovito i pravilno peru zube te odlaze stomatolozima – kazala je dr. Vlašić.


Za dobru prevenciju važno je da roditelji u što ranijoj djetetovoj dobi upišu svoje dijete kod stomatologa

Hrvatska je po oralnom zdravlju na samom europskom dnu jer su istraživanja pokazala da šestogodišnjaci u prosjeku imaju najmanje četiri karijesa. Na preventivnom pregledu u Đurđevcu,  u grupi od 25 mališana čak njih 19 imalo je zdrave zube, što je ohrabrujući podatak. Da bi se napravili pomaci u oralnom zdravlju, ističe dr. Vlašić, važna je prevencije od prve godine života.

– Za dobru prevenciju važno je da roditelji u što ranijoj djetetovoj dobi upišu svoje dijete kod stomatologa, a ne da se čeka početak školovanja ili razdoblje kad je zdravlje zuba znatno narušeno. Zbog toga mi stomatolozi redovito po vrtićima provodimo edukacije kako bismo potaknuli roditelje i djecu na redovite dolaske stomatologu i preventivne preglede. Na taj način se otklanja i strah koji nerijetko djeca imaju od posjeta stomatolozima – naglašava dr. Vlašić.


Za zdravlje zuba od velike važnosti je i pravilno četkanje

Za zdravlje zuba od velike važnosti je i pravilno četkanje. Dosta djece, ali i odraslih, ne koriste ispravnu tehniku četkanja pa se i zbog toga velikim dijelom pojavljuje karijes.

– U svom poslu uvijek skrećem pozornost na pravilnu tehniku četkanja. Roditeljima najmlađih pacijenata pokazujem kako se pravilno peru zubi jer je to najbolja prevencija. Vrlo je važno da roditelji pomažu djeci u pranju zuba sve do njihove 12. godine jer tek tad se može govoriti da su oni spremni sami voditi brigu o higijeni zuba. I dalje ću uporno raditi na edukaciji djece jer samo na taj način možemo postići željene rezultate u oralnom zdravlju – zaključila je dr. Dana Vlašić.

FOTO Đuro Grčić

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti