Dragec je samozatajni slikar svjetskog glasa: Kako sam prodavao slike iz kokošinjca

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dragutin Bobovec iz Gole, kako sam za sebe kaže, slikar je treće generacije hlebinske škole, a njegova djela krase galerije i domove širom svijeta. Član je talijanske Akademije Sybaris Magna Graecia, gdje redovito izlaže. Kako kaže, na slikanje ga je potaknuo posjet Yula Brynnera, poznatog glumca, koji je u to vrijeme došao u Golu i Večenaju ostavio ‘hrpu novaca’ za jednu sliku.

– Hapil sam slikati s 15 godina. I dok je moj tata bil protiv toga i delal se norca z mene, mama mi je dala podršku i pomogla mi je kupiti prve boje, a prvo staklo skinul sam z obloka na štali u dvorištu i na njemu napravil svoju prvu sliku – prisjetio se Dragutin svojih početaka.

Nakon toga trebalo je vremena da dođu prvi kupci.

– Imal sam puno slika, a već mi je to malo dosadilo pa sam slike ‘pospremil’ iza kokošinjaka. Jedan dan stane auto s talijanskim tablicama, oni k meni i kupe sve slike koje sam im pokazal. Za par dana evo i drugih kupci. Bome sam išel po one slike iza kokošinjaka, i te sam prodal – veli Dragutin.

Nakon toga je krenula ‘proizvodnja’, a veliku podršku imao je od starog Ivana Generalića.

– Stari Večenaj me grdo gledal, valjda je mislil da sam mu konkurencija tu v Goli. Ali ja se nisam dal smesti, sâm sam putoval po svetu i nudil svoje slike i imal puno izložbi. Puno sam prodal privatno i morem reći da je to financijski bilo jako isplativo, i dan-danas je. Nemre se od toga živeti, ali dobra je zarada. Moje slike popularne su u Italiji, ali i drugde po Europi. Morem se pohvaliti da sam izlagal u Ameriki, Izraelu, Japanu… ma ima toga kolko hoćete – objasnio je Dragutin.

U svom ateljeu trenutno dovršava sliku za jednog lovca iz Velike Gorice, a budući da je i sam lovac i lovnik LU Zec Gola-Gotalovo već 20 godina, i njega zanimaju lovačke teme na slikama.

– Moji motivi su tipični za selo, vodu, šumu i slično. Sad manje slikam na staklu, a više na platnu jer su takve slike lakše za transport, ali jake boje i moji tipični motivi su ostali – zaključio je Dragutin.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI