Dragutin Guzalić jedini se prijavio za posao „težak“ 40 milijuna kuna

Čini se kako će Dragutin Guzalić i u sljedećem četverogodišnjem mandatu voditi Županijsku upravu za ceste. Naime, prije isteka njegova mandata raspisan je natječaj za mjesto ravnatelja ŽUC-a, a pristigla je, kako nam je potvrđeno, samo jedna prijava, upravo Guzalićeva.

Još uvijek aktualni ravnatelj ove 40-ak milijuna „teške“ ustanove, koja se brine o županijskim i lokalnim prometnicama, kazao nam je kako je procedura jasna, na prijedlog Upravnog vijeća ŽUC-a ravnatelja potvrđuje Županijska skupština. Očekuje se kako bi njegovo imenovanje trebalo biti i potvrđeno do kraja ovog mjeseca, a s obzirom na to da se priprema sljedeća sjednica Županijske skupštine, vrlo će vjerojatno i to biti jedna od točaka dnevnog reda.

Upravo 40-ak milijuna kuna iznosi godišnji budžet ŽUC-a, koji je lani zbog epidemije spušten na 34,6 milijuna kuna. U ŽUC-u iz godine u godinu i doslovno i u prenesenom značenju „krpaju rupe“ s obzirom na ono čime raspolažu i kakve su potrebe za obnovom te modernizacijom prometnica. Na njihovoj brizi je čak 830 kilometara županijskih i 461 kilometar lokalnih javnih cesta. Za svaki kilometar godišnje im je na raspolaganju otprilike 27.000 kuna.

Najveći dio prihoda naš ŽUC ima od naknade pri registraciji vozila, pa su tako lani „zaradili“ 27 milijuna kuna, rebalansom državnog proračuna dobili su još 3,2 milijuna kuna te od jedinica lokalne samouprave još 2,6 milijuna. U ŽUC-u su planirali još sedam milijuna kuna prihoda koji im pripada po Zakonu o cestama, no zbog „fiskalne odgovornosti“, kako se navodi u izvješću o poslovanju u 2020., on nije stigao. Zato su i bilježili manjak od 5,5 milijuna kuna na godišnjoj razini koji je pak „anuliran“ zbog činjenice da su iz 2019. u 2020. prenijeli višak od 14,2 milijuna kuna.

– Prošla godina obilježena je krizom i bolešću COVID te je ostavila značajan trag i na poslovanje ŽUC-a. Konzervativan pristup svih ovih godina i strogo praćenje i planiranje troškova te nesklonost zaduživanju omogućili su nam da i u 2020. ostvarimo sličan tempo razvoja cestovne mreže – navodi ravnatelj Guzalić u izvješću u poslovanju te napominje da je naš ŽUC ispodprosječan po prihodima ostalih cestara u zemlji. – Naši su prihodi ispod 50 posto od stvarnih potreba, a neki ŽUC-evi imaju dovoljno. Zbog COVID-a primili smo tek 30 posto prihoda za izjednačavanje tog standarda pa smo opet nastradali mi „siromašni“. Unatoč tome, u našoj se županiji i dalje vidi napredak u stanju prometnica – kaže Guzalić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI