Dragutin nema nikoga i nitko mu ne može pomoći: Sâm sam i bolestan, ne mogu više tako

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Težak je život Dragutina Kušeca (75) iz Brezja Miholečkog, naselja u sastavu općine Sveti Petar Orehovec. Visoke godine života donijele su i razne zdravstvene probleme, a Dragutin živi potpuno sam bez ikog svog i sve se teže nosi sa svakim novim danom. Pomoć mu je sve potrebnija, a tvrdi, ne može je dobiti.

– Zdravlje mi je nikakvo. Muči me kičma, operirao sam kuk, a morat ću i vene na nogama. Jedva se krećem, a hodati bez štaka ni ne mogu. Krećem se samo od kreveta do stolca. Nažalost, nemam nikoga pa ne mogu računati ni na kakvu pomoć. Primjerice, čim sam došao s operacije kuka, morao sam si sam kuhati – pojasnio je Dragutin Kušec.

Dragutin Kušec

Dodaje da gerontodomaćice obilaze starije mještane u njegovu selu, a k njemu ne smiju.

– To je zato što sam dobio 400 kuna pomoći na socijalnu pomoć od 900 kuna. Još svaki mjesec moram plaćati 70 kuna dopunskog zdravstvenog osiguranja, što mi je jako puno. Nitko stariji u mom selu to ne mora plaćati osim mene – pojašnjava Dragutin. Osim bolesti, još je teža potpuna samoća, a ne može računati ni na pomoć susjeda.

– Kad sam operirao kuk, dok sam trebao ići kući, doktor mi je rekao da me ne bi operirao da je znao da se vraćam u praznu kuću i da neću imati nikakvu pomoć. Pitao me kako ću sada preživjeti. Rekao sam mu: doktore, moram preživjeti. Sada moram operirati vene na nogama i moram priznati da se bojim kako ću sve to opet izdržati sam – priča Dragutin Kušec.

Kuća u kojoj živi vrlo je skromna, živi u jednoj prostoriji od 20 kvadrata, u kojoj nema ni kupaonicu ni sanitarni čvor. Najgore je zimi, kad mora van na hladnoću obaviti nuždu. Sa svojim primanjima kupaonicu može samo sanjati.

– Većinu svoje skromne mirovine trošim na putovanja u Koprivnicu. Kako pijem tablete za razrjeđivanje krvi, svaki tjedan moram dolaziti ovdje vaditi krv. Svaki put moram nekome platiti sto kuna da me doveze, jer nitko neće besplatno, a nije uvijek lako ni naći nekoga da te vozi. Uz to, moram kupiti i hranu. Jedva preživljavam i više sam gladan nego sit. Također, sve sam nemoćniji i bojim se svakog novog dana – pojasnio je Dragutin Kušec.

Odbio je pomoć u kući i udomiteljski smještaj

O problemima Dragutina Kušeca pitali smo i križevački Centar za socijalnu skrb, u kojem su nam opširno obrazložili slučaj svoga korisnika te istaknuli da su podaci o njemu tajni, ali smo čitateljima dužni obrazložiti kojim je mjerama pomoći obuhvaćen, stoga ćemo iznijeti dio odgovora spomenutog Centra.

– Gospodin je u dugogodišnjem tretmanu Centra za socijalnu skrb Križevci. Korisnik je prava na zajamčenu minimalnu naknadu u visini 920 kn mjesečno, prava na naknadu za ugroženog kupca energenata u visini 200 kn mjesečno, doplatka za pomoć i njegu u iznosu od 420 kn mjesečno. Isto tako, u više navrata odobravana mu je jednokratna naknada radi trenutačnih materijalnih poteškoća zbog kojih nije mogao podmiriti osnovne životne potrebe u iznosu od 2500 kuna u svrhu nabavke osnovnih predmeta u kućanstvu ili radi troškova liječenja. Ponuđena mu je i usluga smještaja u udomiteljsku obitelj koju je odbio. Također, prije dvije godine Centru je izjavio da odustaje od zahtjeva za priznavanje prava na pomoć u kući i postupak je obustavljen (bio je pokretan uz štaku i mogao je sam udovoljiti osnovnim životnim potrebama). Centar za socijalnu skrb  Križevci i nadalje će provoditi usluge socijalnog i drugog stručnog rada s navedenim korisnikom – rekli su, između ostalog, u križevačkom Centru za socijalnu skrb.

FOTO Mirela Ištvanović

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI