DRAKONSKA KAZNA Direktor koji nije prijavio radnice: Dođe mi da zatvorim firmu i odem iz Hrvatske

Za slične prekršaje neki dobiju i desetak puta manju kaznu, ogorčen je direktor


Autor: podravski.hr — 30.01.2018. / 6:06 Aktualno

Renato Hadrović vlasnik je i male pivovare u Križevcima

Visoki prekršajni sud donio je ovih dana pravomoćnu presudu protiv tvrtke Panpelet sa sjedištem u Križevcima te njenog vlasnika i direktora Renata Hadrovića koji su proglašeni krivima za neprijavljivanje radnica, što su bili dužni napraviti prema zakonu.
Nakon nepravomoćne presude iz travnja 2017. godine u kojoj se firmi nalaže kazna od 215.000 kuna, a direktoru 27.500 kuna kazne, koje spadaju u najtežu kategoriju kazne za poslodavca, okrivljenici su uložili žalbu koja je djelomično osnovana u dijelu koji se odnosi na visinu kaznu. Ona je pravomoćnom presudom iz listopada prošle godine smanjena te se Panpeletu nalaže plaćanje smanjenog iznosa od 136.000 kuna, a vlasniku od 20.500 kuna, dok je odbačen preostali dio žalbe koji se odnosi na bitne povrede odredaba prekršajnog postupka.
Nakon požara u proizvodnoj hali tvrtke Panpelet u Garešnici koja se bavi proizvodnjom peleta, piljenjem i blanjanjem drva, država je tužila Hadrovića i njegovu tvrtku za neprijavljivanje radnica Mare M. i Marije C. za koje su ustvrdili kako su u tom trenutku bile prisutne u pogonu firme. U obrazloženju presude sud je naveo kako je odluku donio prvenstveno na temelju iskaza svjedokinja Mare M. i Marije C. koje tvrde kako im prije početka rada nisu uručene pisane potvrde o sklopljenim ugovorima o radu, a s obzirom na to da ugovor nije sklopljen u potpisanom obliku, samim time i radnice nisu prijavljene tijelima mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.
S druge pak strane, odvjetnici okrivljenih žalili su se na prvostupanjsku presudu tvrdeći kako nije nedvojbeno dokazano da su oštećenice bile u radnom odnosu u Panpeletu, a budući da nisu bili u odnosu poslodovac-radnik, nisu niti trebali izdati potvrde o sklopljenom ugovoru o radu i nisu bili u obavezi prijaviti ih na mirovinsko i zdravstveno.
Sud je povjerenje poklonio svjedočenjima radnica, a vlasnik tvrtke Panpelet Renato Hadrović začuđen je visokim kaznama.
– Platit ću počinjeni prekršaj jer tako nalaže sud, ali želim skrenuti pozornost na neuobičajenu sudsku praksu koja je vrlo rigorozna i neujednačena te se za slične prekršaje dobije i desetak puta manja kazna. Kazna je zaista previsoka i tjera me na razmišljanje da rasprodam strojeve, ugasim preostalih 15 radnih mjesta i zatvorim firmu. Ovakvim kaznama i ja i svi mladi poduzetnici i radnici možemo samo kupiti jednosmjernu kartu za rad u inozemstvu – ogorčen je Hadrović na visoku kaznu koju mu je dodijelio sud.
Olakotna okolnost za okrivljenike je da, ako u roku od 60 dana plate dvije trećine izrečene kazne, ona će se smatrati plaćenom u cijelosti, a dužni su platiti i sudske troškove u iznosu od tisuću kuna. (as)
FOTO: ARHIVA