DRAMA KOD ĐURĐEVCA Zbog krađe gazolina sinoć pukla INA-ina cijev, opasna tekućina iscurila u okoliš

Riječ je o tzv. primarnom benzinu koji nastaje kao nusprodukt prerade nafte, a izgledom i mirisom je vrlo sličan benzinu


Autor: podravski.hr — 26.07.2018. / 9:06 Aktualno

Sinoć se otkopavao teren s kojeg je curio gazolin

Na INA-inom magistralnom cjevovodu u predjelu Zvirišće u blizini Đurđevca sinoć oko 21 sat pukla je cijev iz koje je curio plinski kondenzat, tzv. gazolin. Puknuće cijevi uzrokovale su dvije obujmice koje su na cjevovodu postavili kradljivci plinskog kondenzata.
Djelatnici tvrtke STSI-a demontirali su ilegalno postavljene obujmice i predali ih policiji, a u tijeku je saniranje pukotine. Naši reporteri svjedočili su cjelonoćnoj drami koja se odvijala u Zvirišću i pokušaju da se sanira ekološki incident. Koliko je točno štete počinjeno u okolišu, zasad nije poznato.
Na INA-inom cjevovodu Molve – Ivanić Grad čija je dužina 77 kilometara u protekle tri godine pucanjem crijeva otkriveno je osam nelegalno postavljenih obujmica, no počinitelje koji na taj način kradu i prodaju plinski kondenzat policija teško može pronaći.
Cijevi su postavljene na dubini od metar i pol ispod zemlje i kradljivci plinskog kondenzata koriste šumovite predjele cjevovoda za ilegalno postavljanje crijeva i obujmica, što djelatnicima INA-e otežava otkrivanje tih mjesta. Zbog toga se krađa otkrije tek nakon što dođe do puknuća crijeva.
ŠTO JE GAZOLIN
Riječ je o tzv. primarnom benzinu koji nastaje kao nusprodukt prerade nafte, a izgledom i mirisom je vrlo sličan benzinu. Ima iznimno nizak oktanski broj, odnosno nisku energetsku vrijednost pa čist nije preporučljiv za motore.
Krađa gazolina, govore upućeni, odvijala se godinama iz INA-inih cjevovoda, i to u golemim količinama. Kradljivci su vrlo spretni u tome: na nekom nenaseljenom području izbuše cijev kojim plinski kondenzat teče, prikopčaju se na nju i potom pretaču u veće plastične spremnike.
Gazolin se u pravilu pomiješa s benzinom i potom se koristi kao pogonsko gorivo u vozilima. Ranije se sumnjalo da takav gazolin dospijeva i na neke benzinske postaje, no to nikad nije dokazano jer je teško ustanoviti njegovu prisutnost u pravom benzinu.

Radnici sinoć u akciji spašavanja okoliša

Cijev iz koje se krao gazolin

Saniranje terena nastavljeno je i jutros

Izvještavaju: DARKO IMBRIŠA i DINKO BOROZAN
Foto: DARKO IMBRIŠA