Drama u koprivničkom Domu: Korisnik ugrizao njegovateljicu pa ga potjerali iz doma

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica zbog učestalog kršenja ugovora i domskih pravilnika odlučio je korisniku Antunu Lukincu otkazati ugovor kojim je on primljen na smještaj i skrb u koprivnički dom.

S takvom odlukom nije se složila Borka Livada, snaha gospodina Lukinca, koja tvrdi da su njenom svekru povrijeđena prava koja ima smještajem u dom te da je otkaz dobio nezakonito.

– Antun Lukinac u koprivničkom je Domu od 2016. godine i u prve dvije godine nije bilo nikakvih problema. No, 2018. godine počele su njegove smetnje u ponašanju, i to zbog toga što je, nakon dugo vremena, shvatio da je ostao bez svega zbog ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju koji je još ranije sklopio s jednom ženom, a koja mu je, prema tim ugovorima, uzela baš sve. Kada je to shvatio, pao je u depresiju, želio je poništiti te ugovore, no ništa nije mogao napraviti – kazala je njegova snaha Borka.

Kaže kako je nekoliko puta bio kod psihijatra te je dobivao antidepresive, a dijagnosticirana mu je i demencija.

– Tada su počeli i problemi u Domu zbog njegova ponašanja. U studenom 2018. godine dobio je zadnju opomenu pred otkaz ugovora i tada smo se suprug i ja aktivirali da smirimo situaciju, da ga pokušamo urazumiti, no to nije išlo. 24. prosinca prošle godine ponovo smo otišli kod psihijatra koji mu je dao drugačije lijekove da se svekar smiri i mislili smo da smo riješili problem. No, krajem siječnja ove godine svekar je ugrizao za ruku jednu od njegovateljica Doma i to je bio razlog zbog kojeg je Upravno vijeće Doma donijelo odluku o otkazu – kazala je Borka.

Kaže, smatra da Dom nije imao dobre temelje na kojima je njezin svekar izbačen iz Doma.

– Ovaj dom, a naglašavam da se radi o županijskom, a ne privatnom domu, dužan je pružiti smještaj i odgovarajuću njegu za mog svekra. Morali su uzeti u obzir njegovo zdravstveno i psihičko stanje i na taj način i brinuti se o njemu, a ne da su ga izbacili praktički preko noći, i mi sada moramo hitno tražiti smještaj, a pitanje je hoćemo li ga naći – kazala je Borka.

Kaže kako su ga u Domu proglasili bezobraznim i nisu poštivali njegova prava.

– Moj svekar je dementan, to je službena dijagnoza, i to su u Domu trebali poštovati i s tim u skladu se ponašati. Također, bili su dužni omogućiti mu njegu kakva mu je trebala, a ne da ga izbace. Podnijeli smo žalbu na ovu odluku Doma, ne vjerujem da će je uvažiti, ali želim samo skrenuti pažnju na postupanje Doma i zaposlenika koje je katastrofalno, a obavijestili smo o ovom slučaju i nadležno ministarstvo, pravobranitelja za osobe s invaliditetom te Koprivničko-križevačku županiju kao osnivača. Nadam se da će netko reagirati i barem odgoditi odluku koja je, kako odgovorno tvrdim, donesena nezakonito – zaključila je Borka, snaha Antuna Lukinca.

S druge pak strane, Vesna Križan, ravnateljica Doma, kaže kako je sve napravljeno po propisima.

Ravnateljica Vesna Križan

– Dom sklapa ugovor s korisnikom o međusobnim pravima i obvezama, a može ga otkazati i Dom i korisnik. U ovom slučaju radi se o otkazu korisniku sukladno Ugovoru o međusobnim pravima i obvezama, Pravilniku o prijemu osoba i otpustu korisnika i Pravilniku o kućnom redu koji reguliraju boravak korisnika u Domu. S obzirom na to da je došlo do višekratnih povreda i nepridržavanja navedenih pravilnika i izrečenih opomena, bilo je neophodno primijeniti mjeru otkaza Ugovora kako bi se radni procesi u Domu mogli nesmetano odvijati i kako bi skrb prema ostalim korisnicima bila adekvatna. Detalje samih razloga otkaza kao i informaciju o psihofizičkom stanju korisnika ne smijemo iznositi jer je Dom u obvezi pridržavati se Zakona o zaštiti osobnih podataka svojih korisnika – rekla je ravnateljica Križan.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI