DRAMA U POTKROVLJU Potpredsjednica Živog zida Vladimira Palfi osuđena zbog sprečavanja deložacije bivšeg nogometaša

Tavanski prostor ne predstavlja javni prostor, stoga nisam niti mogla počiniti prekršaj protiv javnog reda i mira - navela je u svojoj obrani Vladimira Palfi


Autor: podravski.hr — 08.10.2018. / 11:53 Aktualno

Dramatično je bilo na tavanu stana nogometaša Brlenića

Potpredsjednica Živog zida Vladimira Palfi (36), supruga šefa stranke Ivana Vilibora Sinčića, proglašena je krivom i kažnjena s 200 kuna zbog remećenja javnog reda i mira na skupu protiv deložacije bivšeg nogometaša Varteksa i Dinama Zorana Brlenića u Gornjem Knegincu kod Varaždina u siječnju 2015. godine.
Prema presudi Prekršajnog suda, kriva je jer se “nije udaljila iz skupine koju je ovlaštena službena osoba pozvala da se raziđe”. U pisanoj obrani Vladimira Palfi navela je kako je točno da je tog dana oko 9 sati zajedno s drugima bila tamo na poziv stanara kojem je prijetila deložacija.
– No, tavanski prostor ne predstavlja javni prostor, stoga nisam niti mogla počiniti prekršaj protiv javnog reda i mira. Iz snimke navedenog događaja, koja je dostupna na Facebook stranici Živog zida, kao i iz službenih snimaka policije, proizlazi da se tamo okupilo 65 osoba, i to u prostoru koji ne predstavlja niti ulicu niti javno mjesto, samim time nisam mogla remetiti javni red i mir građana. Osim toga, u optužnom prijedlogu nema niti jedan dokaz, u vidu iskaza svjedoka ili snimke iz koje bi proizlazilo da su službene osobe upravo mene pozvale da se udaljim iz skupine, odnosno da sam taj poziv čula – navodi se u pisanoj obrani.
Sud je u postupku saslušao i policajca koji je tamo došao na poziv Općinskog suda u Varaždinu radi pomoći sudskom ovršitelju prilikom ovrhe nad nekretninom. On je naveo kako je sve trajalo od 7 sati ujutro do 18 sati popodne, kada su konačno uspjeli sve osobe maknuti iz prostora kuće, a bilo ih je negdje 80-ak.
– Svi su bili na tavanskom prostoru i tijekom tog cijelog dana. Dolaskom na mjesto ovrhe sudski ovršitelj je izdao zapovijed zatečenim osobama da se udalje iz nekretnine koja je bila predmet ovrhe. Nakon što ga nisu poslušali, isti je zapovjedio meni kao voditelju policijskih službenika da se osobe udalje iz kuće. Nakon toga, krenulo se najprije s izdavanjem upozorenja, gdje se upozoravaju da čine prekršaj, i ostavili smo im oko pola sada da siđu i udalje se od kuće. Poslije upozorenja izdana im je zapovijed da se udalje, ali su svi opet oglušili. Nakon pola sata, prišlo se uporabi sredstava prisile prema svakome pojedinačno – ispričao je policajac te dao na uvid videosnimku na kojoj se vidi i Vladimira Palfi.
Prekršajni sud živozidašicu je proglasio krivom te je u obrazloženju presude naveo da “činjenični opis prekršaja ne sadrži element javnosti, kao što to tvrdi okrivljena u pisanoj obrani, već se radi o zabrani ometanja vršenja zakonitih mjera službenih organa u obavljanju ovrhe nad nekretninom”.
– Činjenični opis prekršaja implicira zapovijed službene osobe da se građani udalje iz skupine koja ometa obavljanje ovrhe, a što je u ovom slučaju dokazano, pa je stoga proglašena odgovornom za prekršaj – zaključuje Prekršajni sud. (rm)

Vladimira Palfi sa suprugom Ivanom Viliborom Sinčićem

Živozidaši sprečavaju deložaciju u Gornjem Knegincu

Pripadnici interventne policije spremaju se za akciju

FOTO: ŽIVI ZID