DRASTIČAN PAD Za godinu dana Pucarova mandata vrijednost Podravke gotovo prepolovljena!

Dioničari su od lanjske veljače izgubili čak 1,3 miijarde kuna, a najviše mirovinski fondovi koji drže oko 50 posto udjela


Autor: podravski.hr — 24.02.2018. / 10:22 Aktualno

Direktor Podravke Marin Pucar zaplesao s umirovljenicima

Predsjednik uprave Podravke Marin Pucar nema previše razloga za veselje

Uprava i Nadzorni odbor Podravke u srijedu će razmatrati i usvajati financijske izvještaje za prošlu godinu. Poslovni rezultat, kako se čini, bit će pod snažnim utjecajem krize u Agrokoru i Konzumu, ali i negativnih trendova u prva tri lanjska kvartala u kojima je Podravka zabilježila pad ukupne prodaje od 1,6 posto te 50-ak posto nižu neto dobit.
Dok poslovna javnost čeka službene rezultate Podravke u prvoj godini mandata šefa uprave Marina Pucara, na Zagrebačkoj burzi nastavlja se pravi potop dionice koprivničke kompanije. Jučer je Crobex, referentni indeks domaće burze, na kraju dana završio u blagom plusu, ali Podravkina dionica nije: pala je blizu dva posto i zaustavila se na 253 kune. Čini se kako investitori s priličnim pesimizmom očekuju objavu poslovnih rezultata.
Kad je Pucar lani potkraj veljače preuzeo kormilo Podravkine uprave, dionica kompanije vrijedila je 435 kuna. U tih godinu dana, dakle, vrijednost Podravke srušila se za nevjerojatnih 42 posto. Istina, zbog krize u Agrokoru palo je cijelo dioničko tržište, ali indeks Crobex – u čijem je sastavu i Podravkina dionica – u zadnjih je godinu dana izgubio 19 posto svoje vrijednosti. Podravka je, dakle, padala dvostruko brže od cijelog tržišta.
Što to znači za Podravkine vlasnike? U godinu dana dioničari su izgubili čak 1,3 milijarde kuna, a najviše mirovinski fondovi koji imaju oko 50 posto dionica – više od 600 mlijuna kuna. U minusu su i radnici koji su sudjelovali u Mršićevu programu radničkog dioničarstva u kojem su dionice plaćali 300 kuna. S jučerašnjim danom oni su u gubitku od 15-ak posto, ali za utjehu im ostaje da će dobiti 30 posto dodatnih dionica ako ih nisu prodali barem tri godine. (rm)
FOTO: ARHIVA