Dravski ribič na radu u jadranskom restoranu: Kovač je ipak finiji od naše ribe

Podravski list profile

Mario Matanović iz Gornje Šume strastveni je ribič od malih nogu. Kaže, najviše voli otići na ribičiju na Dravu nedaleko svoje kuće, ali povremeno lovi i na jezerima.

– Otkako sam prohodao, tata me uvijek sa sobom vodio u ribolov i tako sam postao i ostao ribič. Od ribolova na Dravi nema boljeg, ali kad su nepovoljni uvjeti, odem i na neko od jezera. Lovim sve, od soma, preko šarana do amura, a budući da sam kuhar, onda mi je i zadovoljstvo pripremati ribu. Kad je kuhanje u pitanju, tu nema puno mudrovanja. Najvažnije je da je riba svježa, a pripremam je uvaljanu samo u domaće kukuruzno brašno i pečem na tanjuru – veli Mario koji je trenutno na Dugom Otoku gdje radi u kuhinji jednog ribljeg restorana.

– Ovdje je riba na jelovniku od jutra do večeri, a moram priznati da, iako volim slatkovodnu ribu, ipak je kovač ili šampijer klasa iznad svih. To se jednostavno ne može uspoređivati – veli Mario.

U ribolov ide svaki put kad ima slobodnog vremena, a ponekad je to i po četiri puta tjedno.

– Volim boraviti u prirodi, a najdraže mi je s prijateljem ići u ribolov. To je uživancija, a riba ako dođe, dobro dođe. Naravno, jako se čovjek razveseli kad nešto ulovi. Najveći ulov koji sam imao bio je šaran od 27 kilograma, ali njega sam ulovio na jednom jezeru kod Zagreba – kaže Mario.

Komentirao je i navode drugih ribiča kako je ribe na podravskim vodama sve manje.

– U Podravini ribe ima, a ljeti je Drava bogata ribom, samo je potrebno stalno je hraniti. Inače, tu je situacija s ribom, kak’ se veli, ‘kak je grah opal’, tako da ima dobrih mjesta za ribolov, ali i onih gdje riba nema niti za lijek – objasnio je Mario.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti