Draženka Jalšić Ernečić: Nije svaki vlasnik mobitela fotograf, to su zablude!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Draženka Jalšić Ernečić aktualna je kustosica koprivničkog Muzeja, kojem je jedno vrijeme bila i ravnateljica. Posljednjih se godina „okrenula“ fotografiji, u stručnom smislu, usavršavajući se, školujući…

Kad nisam među eksponatima ili knjigama u Muzeju, najradije vrijeme provodim…?

Na cesti – Jack Keruac. Fotografirati, putovati i vidjeti ono što drugi ljudi ne mogu – Ivo Pukanić. U idealnim okolnostima, naravno.

Danas su svi fotografi, zahvaljujući pametnim mobitelima, šteti li to fotografskoj struci?

Nije svaki vlasnik mobitela fotograf, to su gluposti i zablude. Isto kao što svatko tko ima olovku nije pisac. Fotografskoj struci više šteti odsutnost osnovnog obrazovanja o fotografiji u kontekstu vizualne i medijske kulture.

Koprivnica ima nekoliko odličnih fotografa, je li njima prednost ili mana što rade u provinciji?

U profesionalnoj fotografiji danas više ne postoji pojam provincije, provincija je ograda u glavama pojedinaca. Umreženost i dostupnost fotografskih platformi, znanja i tržišta danas je velika prednost fotografske struke.

Draženka u San Franciscu (The Beat museum) / FOTO: Nicolo Sertorio

Jesi li ikad pomislila, hm, bavim se krivim poslom? Je li postojalo neko zanimanje o kojem si razmišljala u mladosti?

Povremeno, ali me brzo prođe. Nikad nisam samo razmišljala o nekom zanimanju, a da ga nisam probala. Volim raditi. Uvijek je to, na neki način, bilo pričanje priče, novinarske i vizualne, baštinske i kustoske.

Da se možeš susresti s jednom osobom, poznatom, i popričati uz kavicu, tko bi to bio i o čemu biste pričali?

Pričati o idejama, nikako o prošlim događajima ili ljudima. Dorothea Lang ili Tina Modotti. Ne znam. Za tjedan dana bi to mogao biti netko drugi.

Imala si priliku putovati, “vidjeti svijeta”, stručno se usavršavati u Portlandu i San Franciscu…

Najbolji fotografi uvijek grizu, neprekidno rade, usavršavaju se, istražuju, uče i spremni su prihvatiti konstruktivnu kritiku i savjet. One koje osobno znam veliki su radnici, sjajni komunikatori i rade deset projekata istovremeno.

Muzej, Galerija, ili posjet muzejskim i galerijskim izložbama svojevrsna je “tabu-tema” među mlađom populacijom.

Njihovim jezikom. Prilagoditi se i nametnuti. Moć uvjeravanja je bitna. Nisu muzeji i galerije tabu, problem je u odgoju i obrazovanju, nije u mladima problem. Oni ponavljaju naučeno.

Na kojim projektima trenutno radiš?

Uvijek na nekoliko istovremeno, ne volim pričati o nečemu što tek nastaje. Razdvajam ono što radim profesionalno kao kustos muzeja, od onog što radim u svoje slobodno vrijeme.

Na ipodu, mobitelu, u folderu glazba, trenutno mi se najčešće vrti ova muzička stvar…

Nikad jedna, uvijek više njih. Nocturno Frederica Chopina ili libreto operete Šišmiš Johanna Straussa ml., u mobitelu Billie Eilish When We All Fall Asleep… svašta nešto.

Kad bi morala “opaliti” jednu jedinu fotografiju a da mora reći nešto o kraju u kojem živiš…

Jezero Šoderica, definitivno. To je moj eskapizam, vječna tema.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI