Drnjačani na nogama: Ne želimo da teretni vlakovi prolaze kraj naših kuća!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Inicijativa za gradnju industrijske pruge, kojom bi se spojilo eksploatacijsko polje Loka u Sigecu i budući željeznički kolodvor Novo Drnje, ponovno je podigla na noge mještane Drnja i to prvenstveno one čije se kuće nalaze u neposrednoj blizini trase.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Pruga bi prolazila kroz samo Drnje te bi, kažu ogorčeni mještani, podijelila selo na pola i znatno narušila kvalitetu života. Investitor bi bila tvrtka GIP Pionir koja ima 30-godišnju koncesiju za eksploataciju šljunka u Loki, a javnosti je poznata po dobivanju vrijednih projekta na natječajima Grada Zagreba i često je povezivana s aferama pokojnog gradonačelnika Milana Bandića zbog čega je dvaput bila predmet USKOK-ove istrage. U izgradnju pruge investitor bi uložio oko 30 milijuna kuna i prema tvrdnjama njihova predstavnika, pruga bi smanjila promet kamiona kroz samo Drnje.

Općina traži 12 milijuna

Za realizaciju investicije Općina Drnje mora izmijeniti prostorni plan, a lani je pokušaj tvrtke GIP Pionir da dobije zeleno svjetlo od općinske vlasti za taj projekt pao u vodu jer su se pobunili brojni mještani i peticijom je prikupljeno čak 278 potpisa protiv gradnje pruge trasom kroz samo Drnje. Mještani koji su u prvom naletu uspjeli stopirati plan investitora bili su uvjereni da je trasa pruge kroz samo Drnje prošlost, no predstavnici tvrtke GIP Pionir prije mjesec dana bili su ponovno na sjednici Općinskog vijeća i još jednom predstavili svoj plan. Vijećnici su investitoru uvjetovali ulaganja od 12 milijuna kuna u izgradnju komunalne infrastrukture na području općine i sad se čeka hoće li tvrtka GIP Pionir pristati na ta ulaganja. Zbog toga su se ogorčeni mještani ponovno digli na noge jer strahuju će općinska vlast, unatoč obećanjima prije godinu dana i nedavno u kampanji, ipak zagrebačkoj tvrtki dati zeleno svjetlo, odnosno u prostorni plan uvrstiti i trasu industrijske pruge kroz samo Drnje. Mještane Drnja „smeta“ i činjenica što se eksploatacijsko polje Loka nalazi u Sigecu, a rentu ubire Općina Peteranec pa bi njima sad još bilo „uvaljeno“ i stalno tutnjanje teretnih vlakova.   

– Mi nismo protiv gradnje industrijske pruge, ali smo protiv trase koju predlaže investitor. Postoje dvije alternativne trase kojima bi se izbjegla gradnja pruge kroz Drnje i uz potok Gliboki jer bi time, osim narušene kvalitete života, nastala i nesaglediva šteta za okoliš te bi prijetila i opasnost od poplava prilikom obilnijih kiša. Uz sve to, s obzirom na to da sam svojedobno bio dio općinske vlasti, dobro znam kako izgledaju obećanja investitora vezana uz općinske projekte jer dok su koncesije na našem području dobivale druge tvrtke, isto su nam njihovi predstavnici govorili da će dati svoj doprinos ulaganjima u infrastrukturu pa od toga nije bilo ništa – kaže Stjepan Antolić.   

Gradnjom pruge na trasi koju predlaže investitor, dodaju ogorčeni Drnjančani, kamionski promet svejedno se neće izmjestiti s ceste jer su u blizini još dvije šljunčare, a ponovno bi se zbog cestovno-pružnih prijelaza koji bi bili nedaleko od nedavno obnovljenog mjesta stvarali prometni čepovi u Drnju.

Dombaj pogazio obećanje?

– Stavljanjem željezničkog branika odmah iza ili kraj mosta, naselje i Općina Drnje bili bi podijeljeni na pola. Mještani Botova i cijelog Prekodravlja koji gravitiraju Koprivnici bi se morali zaustavljati svaki dan prolazeći kroz Drnje zbog željezničkog branika. Dakle, most se napravio radi protočnosti prometa, a sad se gradi željeznički kolosijek koji bi poništio tu protočnost. Nelogično i neučinkovito. Jednostavno ne želimo da teretni vlakovi prolaze kraj naših kuća. Ako se to dogodi, prodat ću svoju kuću – kaže Miroslav Nikolić.     

Ogorčeni mještani tvrde i da im je načelnik Petar Dombaj obećao da će ih pozvati na rasprave ako će investitori i dalje tražiti da se gradi industrijska pruga kroz samo Drnje, no na sjednici Općinskog vijeća u srpnju nitko od njih nije bio pozvan.

– Od nas 278 koji smo potpisali peticiju protiv gradnje pruge, velika većina je na nedavnim izborima dala glas upravo Petru Dombaju jer je obećavao da se industrijska pruga neće graditi kroz samo Drnje. No, on je dva mjeseca nakon pobjede na izborima pogazio svoje obećanje i očito nas izigrao pa se sad pitamo ima li i on kakvog interesa u tom projektu – zaključili su ogorčeni Drnjančani.

Petar Dombaj, načelnik Općine Drnje, ističe kako nije točno da je u kampanji obećavao da se industrijska pruga neće graditi te da je lani stao uz mještane s namjerom da nova općinska vlast razmotri inicijativu investitora ako će je i dalje biti.

Opcija je i referendun

– Prijedlog investitora došao je pred sam kraj prošlog mandata i zbog toga je moja želja bila da nova vlast razmotri eventualnu daljnju inicijativu. Mi nikakvu odluku nismo donijeli niti ću ikakvu odluku donijeti sam. Mi smo otvoreni za prijedloge investitora, a između ostalog, i struka će reći koja je najbolja trasa za eventualnu industrijsku prugu. U našoj nezavisnoj listi nema stranačke stege i svaki vijećnik moći će donijeti odluku po vlastitoj savjesti jer sad zapravo imamo dvije sukobljene strane, mještane koji se bune zbog kamionskog prometa i one koji su protiv gradnje pruge koja bi sigurno smanjila kamionski promet. Ako investitor bude spreman prihvatiti naše uvjete, čak postoji mogućnost da raspišemo referendum pa neka mještani sami odluče što žele. No, moram spomenuti, baš danas su me zvala dva poduzetnika koja su čula za mogućnost industrijskog kolosijeka koji bi između ostalog prolazila  uz našu poduzetničku zonu. Njima je ta mogućnost vrlo privlačna, a radi se o vrlo ozbiljnim poduzetnicima koju su najavili desetke novih radnih mjesta  – zaključio je Petar Dombaj.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Jučer u Koprivnici cijepljeno 311 osoba

Kako doznajemo u Stožeru civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije oni i dalje nastavljaju s organizacijom i provođenjem akcija cijepljenja

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI