Droga u Podravini i Prigorju: Trojica skončala život zbog ovisnosti, liječilo ih se 35

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Tri su muške osobe u Koprivničko-križevačkoj županiji lani preminule zbog zlouporabe psihoaktivnih droga te bolesti povezanih s tom ovisnošću, donose podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Taj broj našu županiju svrstava u županije s niskom stopom umrlih, manje od nas imale su tek Bjelovarsko-bilogorska te Požeško-slavonska županija. Pri dnu smo i kada je riječ o drogama i osobama liječenih od takve vrste ovisnosti. Lani su se u našoj bolnici liječile četiri osobe, a još 35 njih izvanbolnički u Službi za prevenciju ovisnosti. Najviše posla pak imaju liječnici u Zadarskoj, Splitsko-Dalmatinskoj županiji te Gradu Zagrebu.

Kako se navodi u izvješću Zavoda, prošle je godine u Hrvatskoj zbog zlouporabe droga umrlo 255 osoba. Riječ je o ljudima koji su se liječili od ovisnosti, 207 je muškaraca, 48 žena, a bili su u dobi od 19 do 91 godine. Prosječna dob umrlih je 48,8 godina, a najviše ih je u Gradu Zagrebu, Splitsko-dalmatinskoj, Primorsko-goranskoj i Zagrebačkoj županiji. Predoziranje je bilo uzrok smrti u samo 13 posto slučajeva, najviše ovisnika umrlo je od malignih i drugih vrsta bolesti.

– Budući da je ovisnost o drogama vrlo kompleksna bolest, s njom dolazi i do mnogo drugih različitih bolesti. Kao uzrok smrti navedeni su srčani udari, razne plućne bolesti, želučane, ciroze jetre i slično. Istovremeno, mnogo je i samoubojstava, lani ih je bilo 21 među ovisnicima, a prosječna dob bila ima je oko 35 godina – tumače u Zavodu.

U strukturi liječenih, čak 80 posto njih ovisno je o opijatima, među kojima dominira heroin, manji broj zbog ostalih vrsta ovisnosti od drogama. No, uporaba heroina stagnira nakon više desetaka godina, navodi se u izvješću, a istovremeno raste udio novih vrsta ovisnosti.

– Moramo napomenuti da kanabis u današnje vrijeme nije onaj kanabis kakav je bio. Sadašnje uzgojene vrste sadrže i nekoliko puta veći udio aktivne tvari. U cijeloj Europi, pa tako i u našoj zemlji, kanabis je glavna i najzastupljenija ilegalna droga. Na drugom mjestu, odmah iza kanabisa, su amfetamini. No, u sustavu liječenja još uvijek dominiraju heroinski ovisnici – zaključuju u Zavodu.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI