DRSKI PREVARANTI Seljacima uzmu krave, a novac nikad ne isplate. I nitko im ne može ništa

Zvao sam ga nebrojeno puta, nikad mi se nije javio. Kad sam ga nazvao s drugog broja, javio se, ali kad je čuo da ga ja zovem, počeo se izvlačiti i muljati. Evo, to traje već više od godinu dana - ogorčen je Branko Mulvaj


Autor: podravski.hr — 11.12.2018. / 8:57 Crna kronika

Branko Mulvaj iz Otočke upozorava na brojne prevare

Branko Mulvaj iz Otočke, mjesta u općini Gola kod Koprivnice, morao je angažirati odvjetnika, i to zbog jedne krave. Naime, prije godinu i pol ovaj je prekodravski mljekar bio primoran prodati jednu kravu zbog bolesti, a kupac koji mu je ponudio prilično dobru cijenu, nikad je nije platio.
– Znam mnogo slučajeva da poljoprivrednici nikad nisu dobili novac za stoku, no ja sam odlučio nešto poduzeti. Angažirao sam odvjetnika i odlučio prijaviti tog prekupca jer me prevario – kazao je Branko.
Optužnicu protiv K. L. (iz okolice Vrbovca, kako nam je objasnio Branko) ovih je dana Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici dostavilo Općinskom sudu, te ga se tereti da je počinio kazneno djelo protiv imovine, odnosno prijevaru. Kako navode u optužnici, K. L. u nakani pribavljanja protupravne materijalne dobiti dogovorio je s Brankom Mulvajem prodaju krave u vrijednosti 3750 kuna. Dogovorili su isplatu novca za dva tjedna, no, kako stoji u optužnici, K. L. je znao da zbog nedostatka novčanih sredstava to neće učiniti.
To nije jedini takav slučaj. Općinski sud u Koprivnici ovih je dana nepravomoćno oslobodio optužaba vlasnika obrta s područja Splita koji je od poljoprivredne zadruge iz Koprivničko-križevačke županije kupio osam komada tovne junadi predočivši da će uredno platiti dogovorenu cijenu od preko 93.000 kuna, ali iznos nikad nije platio. Koprivnički tužitelji žalili su se na presudu, i to “zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja jer je sud neosnovano oslobodio okrivljenika optužbe na temelju pogrešnih zaključaka o bitnim činjenicama. U žalbi su izneseni argumenti prema kojima nedvojbeno slijedi da je okrivljenik postupao s prijevarnom namjerom i da je počinio kazneno djelo prijevare te je predloženo da se presuda ukine”.
– Zvao sam ga nebrojeno puta, nikad mi se nije javio. Kad sam ga nazvao s drugog broja, javio se, ali kad je čuo da ga ja zovem, počeo se izvlačiti i muljati. Evo, to traje već više od godinu dana, novac još nisam dobio, a kako mi je rekao moj odvjetnik, ne trebam se niti nadati da ću dobiti – objasnio je Branko Mulvaj svoj slučaj s prevarantom iz Vrbovca.
– Ovo je samo kap u moru, no nitko se nije uspio organizirati da zajednički apeliramo na Ministarstvo ili bilo koga da se stane tome na kraj. Ja sam u sustavu PDV-a, sve ide preko računa, a često novac nikad ne dobijemo – objasnio je Branko. (sm, rm)

Ilustracija / Farma krava u Podravini

FOTO: DUBRAVKO VUTUC