Društveni domovi zapušteni i opasni

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije
Društveni dom u Reki nije obnavljan otkad je izgrađen, 40-ak godina

Na području Koprivnice i prigradskih naselja postoji ukupno desetak društvenih ili vatrogasnih domova od kojih neki više, neki manje vape za obnovom. Obišli smo nekoliko njih te se i sami uvjerili kako su neki u jako lošem stanju, a zasigurno je u najgorem onaj u Bakovčicama koji se zbog derutnog stanja uopće ne smije koristiti. Više od tri godine dom je zatvoren. Udruge koriste prostor područne škole za svoje najosnovnije potrebe, dok se veća događanja odvijaju u domu u Glogovcu.

– Tražimo rješenje s Gradom kako bismo obnovili dom, no uvijek su tu u pitanju financije. Dom u Bakovčicama treba temeljitu obnovu, od krovišta pa sve do vatrogasnog spremišta jer je cijela zgrada zatvorena zbog opasnosti za korisnike. Nadam se da ćemo uskoro riješiti nešto po tom pitanju jer je našim udrugama prijeko potreban takav prostor za rad – rekao je Mario Lovnički, predsjednik Mjesnog odbora Bakovčice.

Sljedeći dom koji se, doduše, još uvijek koristi, ali je vrlo dotrajao je onaj u prigradskom naselju Reka.

– Dom je napravljen 70-ih godina prošlog stoljeća i odonda se u njega nije previše ulagalo. Nekoliko smo puta sanirali krovište na najkritičnijim mjestima jer je prokišnjavalo, a napravili smo i nadstrešnicu za djecu koja idu u školu. Zaista je šteta da tako velik i koristan prostor zapravo propada – rekla je Kristinka Mikulić, predsjednica VMO Reka.

Kako kaže, dom se povremeno iznajmljuje i koristi za veća okupljanja rečkih udruga, no režije su skupe, a i vizualno je vrlo loš.

– U sklopu doma postoji jedno veliko spremište koje zjapi prazno jer se u njemu još uvijek nalazi zemljani pod, a mislim da bi se moglo iznajmiti samo da se malo poprave neke stvari i stavi novi pod. S Gradom smo pokušali nešto dogovoriti, no sve to ide jako sporo i sve je na razini razgovora. Nažalost, budući da spadamo pod Grad Koprivnicu, ispada da smo previše razvijeni da se prijavimo na neke natječaje za ruralni razvoj, a obnova je ipak prevelika investicija da sami nešto krenemo raditi – rekla je Kristinka Mikulić te dodala da objekt i dalje propada, a da ima jako puno prostora koji bi se mogao iskoristiti i u komercijalne svrhe samo kad bi se malo uložilo.

Dom u Miklinovcu donedavno je bio iznajmljen jednoj koprivničkoj tvrtki koja je tamo imala svoj pogon, no danas zjapi prazan. Doduše, u prednjem dijelu postoji prostor u kojem je trgovina.

– Dio doma koristimo za potrebe mjesnog odbora, ali taj dio nije dovoljno velik za neka veća okupljanja. Zato smo Gradu poslali prijedlog obnove prema kojem bismo i veliku salu osposobili za neka veća događanja, pa i za iznajmljivanje, ali još nismo ništa konkretno dogovorili. Treba uložiti dosta novca, a za to ćemo trebati pričekati – rekao je Tomsilav Kovačić, predsjednik VMO Miklinovec.

Od domova u koje bi također trebalo uložiti u sanaciju i manje ili veće popravke je i onaj u Herešinu u kojemu se nalazi cijeli kompleks povezan s prostorijama nogometnog kluba koje su u prilično dotrajalom stanju.

Iz Grada Koprivnice poručuju kako svake godine ulažu u radove redovnog i investicijskog održavanja društvenih domova, a sve prema potrebama i dogovoru sa vijećima mjesnih odbora.

– Društveni dom u Bakovčicama trenutnim stanjem objekta ne zadovoljava uvjete za korištenje, a stručne službe Grada Koprivnice u suradnji sa VMO Bakovčica pokušavaju pronaći način da se na objektu izvrše nužni radovi koji bi omogućili da se društveni dom u Bakovčicama dovede u funkcionalno stanje – kažu u Gradu.

U gradskoj upravi zaposlena je ove godine osoba na radno mjesto referenta za održavanje i upravljanje nekretninama u Odsjeku za upravljanje nekretninama. – On će obavljati sitnije popravke na objektima u vlasništvu Grada Koprivnice, kao i kontrolirati stanje i uporabu objekata – vele u Gradu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI