Drveće nam daje pozitivnu energiju, smanjuje stres i krvni tlak

Boravak u blizini drveća dokazano smanjuje napetost i tjeskobu, snižava krvni tlak, potiče imunosustav i poboljšava spavanje. No, spomenimo i drevnu metodu iscjeljivanja pomoću drveća – poznatu kao dendroterapija. Njezini praktikanti, kojih ima i danas, vjeruju da određene vrste drveća zrače pozitivnom energijom te da se njome možemo „napuniti“ ako stojimo u blizini stabla (u razmaku otprilike pola metra) licem okrenuti prema njemu, ili ako ga zagrlimo, ili se pak na njega možemo osloniti.

Pritom treba zatvoriti oči, opustiti se i duboko disati, zamišljajući kako nas energija stabla ispunjava. Preporučuju redovito prakticiranje ove metode, po mogućnosti svakodnevno, od deset do dvadeset minuta. Smatra se da najblagotvorniju energiju imaju hrast, breza, lipa, bor i kesten te da uravnotežuju cirkulaciju i metabolizam, jačaju imunitet i smanjuju stres. Drveće nam također daje ljekovite pripravke od svoje kore, lišća, cvjetova i plodova koji su posebice korišteni u narodnoj medicini. Primjerice, čaj od lipova cvijeta ublažava prehladu i želučane tegobe. Od hrastove kore pripremaju se oblozi za smirenje upala kože i sluznica, kao i kupke koje pomažu rješavanju problema s hemoroidima i prekomjernim znojenjem nogu.

Čaj od brezina lišća osobito je blagotvoran kod urinarnih i dišnih infekcija. Kreme i gelovi na bazi ploda divljeg kestena primjenjuju se kod proširenih vena i „teških“ nogu… Drveće doista zaslužuje našu pažnju i zahvalnost. Čuvajte stabla u svome okolišu od sječe i oštećenja te sadite oko sebe novo drveće. Uključite se u ekološke akcije pošumljavanja opustošenih područja… Tako jednostavan, a učinkovit način ulaganja u zeleniju i zdraviju sadašnjost i budućnost.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI