Država će Križevcima ustupiti čak 140 hektara zemljišta za veliki projekt!

Projekt intermodalnog terminala najozbiljniji je projekt u budućem sporazumu Sjever. Dokaz tome je i posjet Darka Horvata, ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Križevcima prošlog tjedna. Kako izgleda, država će za taj projekt i projekt solarne elektrane gradu Križevcima ustupiti čak 140 hektara državnog zemljišta.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Hoće li to biti darovni ugovor ili neka druga vrsta posla zasad se još ne zna, ali prvi koraci u realizaciji ovog projekta su počeli.   Gradonačelnik Mario Rajn i župan Darko Koren održali s ministrom sastanak na temu čestica koje su u vlasništvu Republike Hrvatske, a koje su važne za provedbu projekata kako na području Križevaca, tako i na području cijele županije. Na održani sastanak se pred medijima osvrnuo župan Darko Koren koji je naglasio:

– Rekapitulirali smo sve naše zahtjeve i predmete koji već jesu u Ministarstvu, a ima ih otprilike 14, koliko smo to danas detektirali, odnosno napravili rezime. Neki su u jednoj fazi rješavanja, neki su na početku rješavanja – naglasio je župan Darko Koren.

Rajn, Horvat i Koren u Križevcima

Jedna od važnih tema sastanka bila je i izgradnja terminala za intermodalni prijevoz u Križevcima, koji je i jedan od strateških projekata uvrštenih u Razvojni sporazum Sjever, a za čiju je realizaciju nužna suradnja s Ministarstvom. Sam ministar Horvat o izgradnji intermodalnog terminala u Križevcima je istaknuo kako je riječ o iznimno zanimljivom i kompleksnom projektu koji bi se nalazio na žili kucavici, poveznici Zagreba s Budimpeštom.

– Svi su parametri ovdje pogođeni kako bi jedan ovakav logistički, intermodalni centar zaživio na prostoru grada Križevaca. Radi se o 132 čestice, preko milijun kvadratnih metara državnog zemljišta koje treba staviti u funkciju odnosno imovinsko-pravno razriješiti, potom isprojektirati da bismo onda otprilike 50 milijuna eura mogli uklopiti na ovaj prostor – naveo je ministar Horvat.

Uz ovaj projekt, razgovaralo se o izgradnji velike solarne elektrane, projektu u čijem je provođenju također potrebna suradnja Grada i Ministarstva. Ministar je zaključio da bi i ovdje država morala uskočiti, posebice što se tiče zemljišta na kojem bi se elektrana gradila.

– Ovdje se pored intermodalnog centra razvija još jedan hvalevrijedan projekt. Gradonačelnik me danas upoznao sa željom i namjerom da se uz bok intermodalnog centra gradi i veliki projekt solarne elektrane, posljedica čega bi bila proizvodnja vodika. Još jedan element naše nacionalne razvojne strategije koji se dobro uklapa u ovu jednu filozofiju koja nastaje ovdje na području grada Križevaca i na tom prostoru od otprilike 42 hektara država će izaći u susret Gradu Križevcima – naveo je ministar Horvat.

Što se tiče same izgradnje terminala za intermodalni odnosno kombinirani prijevoz, podsjetimo da je zapravo riječ projektu kojim bi se u Poslovnoj zoni Gornji Čret uspostavio intermodalni čvor koji bi omogućio jednostavan prelazak s jedne na drugu vrstu prijevoza, što bi uvelike skratilo vrijeme i olakšalo transport robe diljem Europe. Naime, kamioni bi u Križevcima prelazili s cestovnog na željeznički prijevoz čime bi se smanjila cijena prijevoza, smanjila emisija CO2, broj kamiona na prometnicama i optimiziralo poslovanje. Križevci bi ovim projektom postali ključna točka na Mediteranskom koridoru TEN-t mreže što bi omogućilo daljnji razvoj poslovnih zona i cijelog područja, te kreiralo nove mogućnosti za razvoj i poslovanje. Uz to, teretni bi se promet premjestio iz centra grada i tako bi se smanjila buka i ispušni plinovi.

FOTO Grad Križevci

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI