Država daje 650 milijuna za poljoprivredu: Veliki poticaji za povrće, voće i svinjogojstvo

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ministarstvo poljoprivrede, kao odgovor na trenutnu situaciju i više nego ikad vidljiv problem konkurentnosti i samodostatnosti hrvatske poljoprivrede, pripremilo je dodanih 650 milijuna kuna za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.

Natječaji su  namijenjeni poljoprivrednim gospodarstvima u sektoru svinjogojstva, poljoprivrednicima koji se bave proizvodnjom povrća u plastenicima ili staklenicima te uzgojem voća. Time se ukupan iznos bespovratnih sredstava koje dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede popeo na 2,2 milijarde kuna u 2020. godini. 

Damir Jagić, predsjednik Udruge uzgajivača svinja Varaždinske županije

Tako je već do sada u kapacitete za tov junadi osigurano 150 milijuna kuna,  a financirat će izgradnja i rekonstrukcija oko 150  farmi za tov junadi, što će znatno doprinijeti povećanju produktivnosti u sektoru proizvodnje junećeg mesa.

– Za budući natječaj ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje reprocentara u svinjogojstvu, Ministarstvo poljoprivrede predvidjelo je potpore u iznosu od 300 milijuna kuna. Navedenim natječajem namjera je izgraditi 20-ak reprocentara, pri čemu će se broj krmača povećati za 20.000, što bi kratkoročno trebalo doprinijeti povećanju proizvodnje svinja od 400.000 tovljenika godišnje – poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako je samodostatnost Hrvatske u proizvodnji povrća 55 posto, i tu je vidljivo da su potrebni koraci kako bi se povećala proizvodnja voća, ali i konkurentnost domaćih proizvođača, čiji je izostanak upravo glavni razlog nedovoljne samodostatnosti hrvatske poljoprivrede.

– Potporom od 150 milijuna kuna za uzgoj povrća u zaštićenim prostorima (plastenici i staklenici, op.a) smanjit će se jaz između proizvodnje i potražnje svježeg povrća. Ovim natječajem, financirat će se više od novih 50 hektara površina pod stakleničkom/plasteničkom proizvodnjom. Novim natječajem za podizanje i rekonstrukciju trajnih nasada uz potporu od 200 milijuna kuna, planirano je obuhvatiti 1.000 hektara voćnjaka koji će biti opremljeni najmodernijim sustavima za zaštitu od mraza i tuče, te sustavima navodnjavanja – poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Stočarima dodatnih devet milijuna kuna pomoći

Vlada Republike Hrvatske u četvrtak je donijela Odluku o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći stočarima u iznosu od devet milijuna kuna, a financirat će se iz državnog proračuna.

– Na gospodarstvima domaćih uzgajivača stoke nalazi se broj grla koja su u optimalnoj dobi i težini za klanje ili su je čak i prerasli, a vlasnici zbog smanjene potražnje imaju problema s njihovim plasiranjem na tržište. Procjenjuje se da je u takvom statusu 4000 junadi, 6000 svinja i 8000 janjadi. Kad se klanje odgađa, grla gube na kvaliteti, ali i cijeni, a daljnjim produženjem tova proizvođači troše veće količine hrane te je svakim danom trošak sve veći. Da bi se smanjila neuravnotežena ponuda i potražnja, stočarima je potrebno dodijeliti novčanu potporu za sva grla koja su zbog gubitka tržišta ostala na farmama – rekli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, ističe kako Ministarstvo prati stanje te se trudi ponuditi pravovremeno rješenje.

– Svjesni smo situacije u kojoj se nalaze naši uzgajivači stoke te smo spremni na interventni otkup viškova. Komunicirat ćemo i s trgovačkim lancima koji posluju na području Hrvatske kako bi na svojim policama imali što više domaćih proizvoda, a i građani se pozivaju da biraju najbolje i kupuju domaće – kazala je. (iš)

FOTO Arhiva

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI