Država daje 650 milijuna za poljoprivredu: Veliki poticaji za povrće, voće i svinjogojstvo

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Ministarstvo poljoprivrede, kao odgovor na trenutnu situaciju i više nego ikad vidljiv problem konkurentnosti i samodostatnosti hrvatske poljoprivrede, pripremilo je dodanih 650 milijuna kuna za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava.

Natječaji su  namijenjeni poljoprivrednim gospodarstvima u sektoru svinjogojstva, poljoprivrednicima koji se bave proizvodnjom povrća u plastenicima ili staklenicima te uzgojem voća. Time se ukupan iznos bespovratnih sredstava koje dodjeljuje Ministarstvo poljoprivrede popeo na 2,2 milijarde kuna u 2020. godini. 

Damir Jagić, predsjednik Udruge uzgajivača svinja Varaždinske županije

Tako je već do sada u kapacitete za tov junadi osigurano 150 milijuna kuna,  a financirat će izgradnja i rekonstrukcija oko 150  farmi za tov junadi, što će znatno doprinijeti povećanju produktivnosti u sektoru proizvodnje junećeg mesa.

– Za budući natječaj ulaganja u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje reprocentara u svinjogojstvu, Ministarstvo poljoprivrede predvidjelo je potpore u iznosu od 300 milijuna kuna. Navedenim natječajem namjera je izgraditi 20-ak reprocentara, pri čemu će se broj krmača povećati za 20.000, što bi kratkoročno trebalo doprinijeti povećanju proizvodnje svinja od 400.000 tovljenika godišnje – poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kako je samodostatnost Hrvatske u proizvodnji povrća 55 posto, i tu je vidljivo da su potrebni koraci kako bi se povećala proizvodnja voća, ali i konkurentnost domaćih proizvođača, čiji je izostanak upravo glavni razlog nedovoljne samodostatnosti hrvatske poljoprivrede.

– Potporom od 150 milijuna kuna za uzgoj povrća u zaštićenim prostorima (plastenici i staklenici, op.a) smanjit će se jaz između proizvodnje i potražnje svježeg povrća. Ovim natječajem, financirat će se više od novih 50 hektara površina pod stakleničkom/plasteničkom proizvodnjom. Novim natječajem za podizanje i rekonstrukciju trajnih nasada uz potporu od 200 milijuna kuna, planirano je obuhvatiti 1.000 hektara voćnjaka koji će biti opremljeni najmodernijim sustavima za zaštitu od mraza i tuče, te sustavima navodnjavanja – poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Stočarima dodatnih devet milijuna kuna pomoći

Vlada Republike Hrvatske u četvrtak je donijela Odluku o provedbi privremene izvanredne mjere pomoći stočarima u iznosu od devet milijuna kuna, a financirat će se iz državnog proračuna.

– Na gospodarstvima domaćih uzgajivača stoke nalazi se broj grla koja su u optimalnoj dobi i težini za klanje ili su je čak i prerasli, a vlasnici zbog smanjene potražnje imaju problema s njihovim plasiranjem na tržište. Procjenjuje se da je u takvom statusu 4000 junadi, 6000 svinja i 8000 janjadi. Kad se klanje odgađa, grla gube na kvaliteti, ali i cijeni, a daljnjim produženjem tova proizvođači troše veće količine hrane te je svakim danom trošak sve veći. Da bi se smanjila neuravnotežena ponuda i potražnja, stočarima je potrebno dodijeliti novčanu potporu za sva grla koja su zbog gubitka tržišta ostala na farmama – rekli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Marija Vučković, ministrica poljoprivrede, ističe kako Ministarstvo prati stanje te se trudi ponuditi pravovremeno rješenje.

– Svjesni smo situacije u kojoj se nalaze naši uzgajivači stoke te smo spremni na interventni otkup viškova. Komunicirat ćemo i s trgovačkim lancima koji posluju na području Hrvatske kako bi na svojim policama imali što više domaćih proizvoda, a i građani se pozivaju da biraju najbolje i kupuju domaće – kazala je. (iš)

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI