DRŽAVA GRADI CENTRE: Balija: Uzgoj ne ide bez hladnjače

Podravski list profile
Podravski proizvođači jabuka, posebice oni bez vlastite hladnjače, imali su velikih problema s prodajom svog voća

Dobra vijest za proizvođače voća i povrća došla je ovih dana iz Ministarstva poljoprivrede, koje je objavilo poziv za javnu nabavu za izradu projektne dokumentacije za izgradnju skladišno-distribucijskih centara i skladišnih centara za voće i povrće diljem Hrvatske, a nešto od toga zasigurno će završiti i u podravskom kraju. Kako je navedeno, u Hrvatskoj se godišnje na 30.000 hektara proizvede oko 196.000 tona voća i povrća, a samo od toga jabuka 77.000 tona. 

– Ako pogledamo skladišne kapacitete za voće i povrće, vidljive su velike razlike između županija i zato su potrebni novi skladišni kapaciteti u svim voćarski i povrćarski značajnim županijama – poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kroz najavljen program bit će izgrađeno sedam skladišno-distribucijskih centara za voće i povrće, svaki kapaciteta 5000 tona, od čega 3000 tona za voće i 2000 tona za povrće te 13 skladišnih centara za voće i povrće, pojedinačnog kapaciteta 3000 tona u sljedeće tri godine.

– Želimo pomoći našim voćarima i povrćarima koliko možemo te izgraditi hladnjače koje će biti prostor za skladištenje i distribuciju voća i povrća, što će im omogućiti da svoje proizvode prodaju kada je najveća potražnja i kada mogu ostvariti najveću cijenu – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Projektnim zadatkom predviđena je i proizvodnja električne energije za vlastite potrebe iz fotonaponskih panela koji će se postaviti na krov objekata.

Podravski proizvođači jabuka, posebice oni bez vlastite hladnjače, imali su velikih problema s prodajom svog voća. Na tržištu se u vrijeme dozrijevanja jabuka našla velika količina toga voća te proizvođači jednostavno nisu imali kome prodati svoj urod, pa i po nižoj cijeni, što im je to predstavljalo velik problem u poslovanju. Oni koji su imali hladnjače mogli su pohraniti svoje voće i povrće i mogli su ga prodati i kasnije. Ipak, niti tada cijena nije bila dovoljno visoka kako bi proizvodnja bila rentabilna. – Moj sin bavi se uzgojem jabuka i hladnjača nam je pomogla da sačuvamo jabuke za naknadnu prodaju. Ipak, niti tada ne možemo biti zadovoljni cijenom –  kratko je obrazložio Josip Balija iz Novog Sela Podravskog nedaleko od Ludbrega.

FOTO Nikola Wolf

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti