DRŽAVA GRADI CENTRE: Balija: Uzgoj ne ide bez hladnjače

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Dobra vijest za proizvođače voća i povrća došla je ovih dana iz Ministarstva poljoprivrede, koje je objavilo poziv za javnu nabavu za izradu projektne dokumentacije za izgradnju skladišno-distribucijskih centara i skladišnih centara za voće i povrće diljem Hrvatske, a nešto od toga zasigurno će završiti i u podravskom kraju. Kako je navedeno, u Hrvatskoj se godišnje na 30.000 hektara proizvede oko 196.000 tona voća i povrća, a samo od toga jabuka 77.000 tona. 

– Ako pogledamo skladišne kapacitete za voće i povrće, vidljive su velike razlike između županija i zato su potrebni novi skladišni kapaciteti u svim voćarski i povrćarski značajnim županijama – poručili su iz Ministarstva poljoprivrede.

Kroz najavljen program bit će izgrađeno sedam skladišno-distribucijskih centara za voće i povrće, svaki kapaciteta 5000 tona, od čega 3000 tona za voće i 2000 tona za povrće te 13 skladišnih centara za voće i povrće, pojedinačnog kapaciteta 3000 tona u sljedeće tri godine.

– Želimo pomoći našim voćarima i povrćarima koliko možemo te izgraditi hladnjače koje će biti prostor za skladištenje i distribuciju voća i povrća, što će im omogućiti da svoje proizvode prodaju kada je najveća potražnja i kada mogu ostvariti najveću cijenu – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Projektnim zadatkom predviđena je i proizvodnja električne energije za vlastite potrebe iz fotonaponskih panela koji će se postaviti na krov objekata.

Podravski proizvođači jabuka, posebice oni bez vlastite hladnjače, imali su velikih problema s prodajom svog voća. Na tržištu se u vrijeme dozrijevanja jabuka našla velika količina toga voća te proizvođači jednostavno nisu imali kome prodati svoj urod, pa i po nižoj cijeni, što im je to predstavljalo velik problem u poslovanju. Oni koji su imali hladnjače mogli su pohraniti svoje voće i povrće i mogli su ga prodati i kasnije. Ipak, niti tada cijena nije bila dovoljno visoka kako bi proizvodnja bila rentabilna. – Moj sin bavi se uzgojem jabuka i hladnjača nam je pomogla da sačuvamo jabuke za naknadnu prodaju. Ipak, niti tada ne možemo biti zadovoljni cijenom –  kratko je obrazložio Josip Balija iz Novog Sela Podravskog nedaleko od Ludbrega.

FOTO Nikola Wolf

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI