Država opet zakazala: Djeca će imati pomoćnike još samo jednu godinu


Četrdesetak učenika osnovnih škola s poteškoćama i njihovi roditelji mogu biti mirni barem još godinu dana. Kako doznajemo, Koprivnici će mjerodavno Ministarstvo i za sljedeću školsku godinu odobriti oko 1,5 milijuna europskih kuna za financiranje pomoćnika u nastavi.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

I to je, čini se posljednja godina kad će se moći prijaviti za sredstva EU za pomoćnike u nastavi. Prvotna zamisao je bila da se odobri financiranje na četiri godine, što je i ostvareno, te da će država u međuvremenu osmisliti model kako preuzeti na sebe financiranje pomoćnika i uklopiti ih u obrazovni sustav. Međutim, to se nije dogodilo, pa je Bruxelles na zahtjev Vlade odlučio dati zadnju priliku i osigurati Hrvatskoj sredstva za još jednu nastavnu godinu.

Gradska je vlast upravo protekli tjedan sa svojim partnerima i voditeljima projekta u osnovnim školama i Centru Podravsko sunce obilježila završetak četverogodišnjeg projekta „Odjek III“ kojim su osigurani pomoćnici u nastavi za 44 učenika s područja Koprivnice. U pomoć učenicima uključena su bila 62 pomoćnika, a cijeli projekt bio je težak oko 6,3 milijuna kuna, od čega je iz EU socijalnog fonda bilo osigurano 5,4 milijuna. Grad je dodao ostatak kako bi projekt obuhvatio sve koji su trebali pomoć, no i to nije sve.

– Iz samog projekta osigurana je bruto 2 mjesečna plaća za pomoćnike u nastavi, to jest stručne komunikacijske posrednike, a to za kvalitetnu podršku učenicima s teškoćama u razvoju nije bilo dovoljno. Grad je iz proračuna dodatno osigurao razliku do prosječne mjesečne bruto 2 plaće od 4500 do 5000 kuna, a to je bilo dodatnih milijun kroz četiri godine provedbe projekta – rekli su u Gradu i pojasnili kako bi pomoćnici inače radili za 3500 kuna bruto.

Pročelnica za društvene djelatnosti Ana Mlinarić potvrdila nam je kako je sasvim izgledno da je sljedeća nastavna godina zadnja koju će EU financirati.

– Potrebe za pomoćnicima su očite, no država nije u ove četiri godine uspjela naći model kako pomoćnike uklopiti u sustav – kazala je Mlinarić i dodala kako su financijski potentni gradovi poput Koprivnice još u mogućnosti iznijeti ovakav projekt dogodi li se da daljnje financiranje bude upitno, no…

– Hoće li u tom slučaju djeca u našim susjednim općinama imati svoje pomoćnike? Teško – poentirala je na kraju.

Dodajmo i kako su partneri na ovom četverogodišnjem projektu bili Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski, Osnovna škola Braća Radić, Osnovna škola Đuro Ester Koprivnica i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Podravsko sunce. U Gradu ističu i kako su veliku ulogu odigrale koordinatorice Mihaela Telebar, Jadranka Bosanac, Andreja Benkus, Dijana Lukačić i Nela Bogadi.

– Znam da ni jedan trenutak nije bilo dvojbe hoće li učenici imati svoje pomoćnike, čak i kad su sredstva za projekt bila upitna. Vjerujem da bi se Grad pobrinuo da se to ne dogodi. To nam je zaista značajna podrška – kazala je Radmila Popović, ravnateljica COOR-a Podravsko sunce i dodala:

– Kroz ove smo godine stekli kvalitetnu bazu pomoćnika u nastavi koji su sebe pronašli u tome poslu i želja nam je da jednoga dana ti ljudi imaju priliku za stalno zapošljavanje u toj struci.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI