DRŽAVA SE POVLAČI Vrijednost Podravke bit će smanjena za trećinu, a onda ide dokapitalizacija

Odluku o smanjenju nominalne vrijednosti dionice s 300 na 200 kuna trebala bi na prijedlog Uprave i Nadzornog odbora donijeti Skupština dioničara 20. lipnja


Autor: podravski.hr — 02.05.2013. / 21:22 Aktualno

KOPRIVNICA – Vrijednost Podravke bit će manja za trećinu zbog najavljene odluke da se temeljni kapital tvrtke smanji za toliki iznos zbog nagomilanih gubitaka od čak 542 milijuna kuna, većinom iz afere Spice. Odluku o smanjenju nominalne vrijednosti dionice s 300 na 200 kuna trebala bi na prijedlog Uprave i Nadzornog odbora donijeti Skupština dioničara 20. lipnja.
Cijela Podravka sada nominalno vrijedi 1,63 milijardi kuna, a od lipanjske skupštine vrijedit će 1,1 milijardu kuna, odnosno tek 147 milijuna eura. No, Skupština će istodobno odobriti Upravi da nakon toga poveća temeljni kapital izdavanjem novih dionica, što je prvi prošli tjedan najavio premijer Zoran Milanović. Dokapitalizacija Podravke moći će se provesti najviše za polovicu temeljnoga kapitala, odnosno za oko 600 milijuna kuna.
Premijer je već najavio kako država neće sudjelovati u dokapitalizaciji pa će njezin vlasnički udjel pasti. Tko bi trebao kupiti nove Podravkine dionice vrijedne 600 milijuna kuna? Mirovinci bi mogli ako im država poveća limit ulaganja u dionička društva iznad deset posto. Po postojećem zakonu ne mogu jer gotovo svi već imaju blizu 10 posto vlasničkog udjela u koprivničkoj tvrtki.
Više o tome što čeka Podravku nakon smanjenja vrijednosti i najavljene dokapitalizacije čitajte u Podravskom listu u ponedjeljak.