Državna komisija: Koprivnička bolnica pogodovala je Siemensu u natječaju za novi CT

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

„Tehničke karakteristike napisane su tako da ih može zadovoljiti jedino uređaj proizvođača Siemens s modelom Somatom definition Edge, kojeg na hrvatskom tržištuz distribuira tvrtka Siemens Healthcare d.o.o. Zagreb. S obzirom na to da su tehničke specifikacije napisane s ciljem pogodovanja samo jednom proizvođaču, povrijeđen je Zakon o jabnoj nabavi.“ – napisala je tvrtka Shimadzu d.o.o. Zagreb u žalbi na natječaj koprivničke Opće bolnice raspisan početkom lipnja za nabavu novog, 128-slojnog kompjutorskog tomografa (MSCT-a).

Koncem srpnja Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave prihvatila je tu žalbu i bolnici naložila da iz natječaja izbaci sporne dijelove, a odluka je ovih dana objavljena na internetskim stranicama toga državnog tijela.

U odgovoru na Shimadzuovu žalbu iz bolnice su naveli kako se uopće ne prilaže dokaz za tvrdnju o pogodovanju Siemensu.

„Tehničke karakteristike opisane su na način da traže minimalne tehničke specifikacije traženog uređaja te su ponudu mogli dostaviti ponuditelji koji u svom asortimanu posjeduju uređaj s minimalnim tehničkim specifikacijama ili boljim.“ – komentirali su Općoj bolnici, no državna komisija takvo opravdanje nije prihvatila.

Ravnatelj dr. Mato Devčić

Kazali su kako je na bolnici teret dokazivanja da uređaj sa specifikacijama iz natječaja proizvode i drugi, a ne samo Siemens, što bolnica nije učinila.

„Slijedom navedenog i uzevši u obzir zakonske odredbe kojih se naručitelj mora pridržavati prilikom definiranja tehničkih specifikacija predmeta nabave, ovo tijelo je ocijenilo da se prigovor žalitelja ne može otkloniti.“ – odlučila je komisija za kontrolu nabave.

– To je presuda bez dokaza – ustvrdio je prošli tjedan ravnatelj koprivničke Opće bolnice dr. Mato Devčić – no nismo se žalili na rješenje Komisije jer želimo da uređaj što prije bude na usluzi pacijentima.

– S obzirom na kratke rokove i važnost realizacije ovog procesa radi nabave novog uređaja – stari uređaj je star deset godina – prošli postupak u kojem je iskazana žalba je poništen. I svakako valja pojasniti da tehničke specifikacije traženog uređaja određuje isključivo Povjerenstvo za javnu nabavu, u kojem su članovi svi radiolozi OB Koprivnica, koji i sami daju suglasnost na određenu specifikaciju uređaja koji se nabavlja, to jest za koji smatraju da je potreban našoj ustanovi.

Vrijednost novog uređaja, skupa s radovima na opremanju prostora u kojemu će raditi, iznosi četiri milijuna kuna s PDV-om, a platit će ga država. Njegov dolazak označit će veliki dijagnostički skok u bolnici. Sadašnji CT je pred „otkazivanjem“ poslušnosti, a radi se tek o osmoslojnom uređaju.

– U njemu je već šesta cijev i na kraju je svog radnog vijeka. Novi uređaj bit će pet puta efikasniji. Raspisali smo novi natječaj i očekujem da će uređaj biti u funkciji do kraja ove godine – rekao je dr. Devčić.

Bilo bi to i prije da prvi natječaj nije srušila državna kontrolna komisija. Osim sumnje u pogodovanju Siemensu, u natječaju je bilo sporno još nekoliko stvari uz primjedbu da OB Koprivnica pogoduje Siemensu. Izravna šteta po bolnicu, pak, iznosi 5000 kuna, koliko mora platiti tvrtki Shimadzu za troškove žalbe. Potkraj prošle godine OB Koprivnica nabavila je uređaj za magnetsku rezonancu vrijedan oko devet milijuna kuna. Uređaj je proizveo Siemens.

FOTO Podravski list

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI