Državna matura: ‘Koprivnički gimnazijalci opet će biti među 10 najboljih!’

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Protekli tjedan, pisanjem ispita materinskih jezika nacionalnih manjina, počela je 12. državna maura za srednjoškolce završnih razreda diljem zemlje. Među 31.779 pristupnika maturi za ljetni rok su i maturanti iz Koprivničko-križevačke županije, a očekuje se kako će pisanju završnog ispita znanja pristupiti njih 700-tinjak iz osam naših škola.

Ova je tema objavljena u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

To su gimnazije u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu, Srednje škole u Koprivnici i Križevcima te Srednja gospodarska škola u Križevcima, Strukovna u Đurđevcu te četverogodišnji smjerovi u Obrtničkoj školi u Koprivnici. Tijekom dosadašnjih ispita državne mature naše su škole bile uglavnom u državnom prosjeku po prolaznosti, a zadnjih godina taj postotak raste i nalazi se oko 75 posto. Naše su gimnazije, dodajmo, iznad državnog prosjeka, dok strukovne škole pokazuju nešto slabije rezultate. Svakako najbolja po prolaznosti i jedna od najboljih škola po rezultatima učenika u cijeloj zemlji je koprivnička Gimnazija Fran Galović.

– Naši maturanti imaju visoku 98-postotnu prolaznost na državnoj maturi. Od ukupno 404 škole čiji učenici pišu državnu maturu, naša je gimnazija po rezultatima u top 10 hrvatskih škola. Od naših učenika, svaki sedmi sudjeluje na državnom natjecanju iz pojedinog predmeta, što je odličan postotak – ističe ravnatelj koprivničke Gimnazije Fran Galović Vjekoslav Robotić.

On dodaje i kako njegovi gimnazijalci imaju odličan uspjeh i prilikom upisa na fakultete te su na zadnjem upisu koprivnički gimnazijalci bili prvi na listi na čak sedam fakulteta u zemlji. Kao jedan od glavnih razloga ovakvog uspjeha ističe mogućnost izvođenja jednosmjenske nastave, to što su jedna od najmodernije opremljenih škola u državi te ambiciozne profesore i profesorice.

– Čak 36 od 54 naša profesora imaju mentorsko zvanje, a naša je profesorica i kineziologinja Marina Tomac Rojčević promaknuta u najveće strukovno zvanje – izvrsnog savjetnika – napominje Robotić koji se i našalio kako bi on kao ravnatelj, da je kojim slučajem „koprivnička gimnazija“ u Zagrebu, bio vrlo nepopularan ravnatelj jer bi ih većinu „šišali“ gotovo u svemu.

Vjekoslav Robotić

– Korona je naštetila svima, nama zaposlenima, učenicima, roditeljima… Međutim, nemam nikakvu sumnju, i ove ćemo godine biti u top 10 hrvatskih škola po rezultatima državne mature – ističe Robotić.

U đurđevačkoj Gimnaziji dr. Ivana Kranjčeva državnu maturu u ovoj školskoj godini polaže 40 učenika. Ravnatelj Tomislav Ostojić ponovno očekuje odlične rezultate svojih učenika, pogotovo zbog činjenice da u ovoj generaciji maturanata ima gimnazijalaca koji su briljirali na državnim natjecanjima.

– Iako je državna matura svojevrsna lutrija jer rezultat ovisi o koncentraciji i raspoloženju učenika na dan kad se pišu ispiti, vjerujem da ćemo ponovno biti u samom vrhu. U prošloj generaciji maturanata njih čak 90 posto upisalo je fakultet koji im je bio prvi izbor, a to je zapravo i najvažnije. Lani smo imali jednog učenika koji je u prvom roku državne mature pao, ali je svejedno nakon drugog roka upisao fakultet koji mu je bio prvi izbor – kaže Tomislav Ostojić.

Datumi ispita iz državne mature su sljedeći: biologija 8. lipnja, politika i gospodarstvo 10. lipnja, fizika 16. lipnja, hrvatski (A) 21. lipnja, hrvatski (B) 23. lipnja, hrvatski esej (A) 24. lipnja, hrvatski esej (B) 25. lipnja, matematika (A) 28. lipnja,  matematika (B) 29. lipnja. Objava privremenih rezultata je 14. srpnja, a konačnih tjedan dana kasnije. (ib, db)

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI