Državne prvakinje: Dorotea, Gabrijela, Marta i Tia ponos su i budućnost našeg boksa

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Blizanke Dorotea i Gabriela Venecl (12), njihova vršnjakinja Marta Kukec i godinu dana starija Tia Zamljačanec nove su koprivničke sportske heroine. Na nedavnom državnom prvenstvu u boksu u Splitu osvojile su tri zlata, a Tia Zamljačanec treće mjesto u svojoj konkurenciji.

Za djevojčice poput Dorotee, Gabriele i Tije, koje se boksom bave tek od rujna prošle godine, to je ogroman uspjeh i poticaj za nova natjecanja, dok je Marta Kukec, koja se boksom ipak bavi malo dulje, u Splitu osvojila svoju drugu zlatnu medalju i postala dvostruka prvakinja. Koprivničke boksačice i njihove kolege posjetili smo u srijedu navečer, dva dana prije nego što je i njihova dvorana zaključala vrata treninzima zbog koronavirusa. Blizanke Dorotea i Gabrijela, baš kao i Tia, boksom se bave od rujna prošle godine.

– Za naše bavljenje boksom zapravo sam ja zaslužna jer sam “bubnula” da bih se htjela baviti boksom pa su nas upisali – rekla je Gabriela Vencl koja je uz zlatnu medalju proglašena i najboljom kadetkinjom državnog prvenstva. Njezina sestra Dorotea osvojila je zlato u kategoriji 51 kilogram, a iz zdravstvenih se razloga, zbog kralježnice, počela baviti boksom. Sport joj se svidio, a prvi rezultat već je tu. Za bavljenje boksom njihove godinu dana starije kolegice Tije Zamljačanec zaslužni su njezin brat i njegova djevojka koja je trenirala boks. Također je krenula u rujnu, a malo joj je nedostajalo da dođe do zlata na svom prvom državnom natjecanju. Nažalost, nije u svojoj kategoriji imala protivnicu pa je boksala s težom boksačicom i osvojila brončanu medalju.

– Brončana medalja nije neuspjeh nego poticaj da budem još bolja – rekla nam je Tia Zamljačanec i naglasila kako će i dalje nastaviti trenirati.

Marta dvostruka prvakinja

Marta Kukec (12) bila je jedna od najmlađih polaznica boks kluba David zato što je počela trenirati s nepunih šest godina. U Splitu je osvojila svoje drugo zlato na svom drugom državnom prvenstvu.

– Pitali su me kaj bih htjela trenirati, bubnula sam boks, odveli me na trening, na svu sreću, ovdje je super klub, super trener i ostala sam ovdje trenirati – rekla nam je Marta, a trener Dražen Kuhar istaknuo je da je dvaput proglašavana najboljom igračicom prvenstva.

– Ove su nam godine mlađi seniori slabije trenirali, pa ih zbog velikih troškova državnog prvenstva nismo ni vodili. No, zato se ponosimo našim curama.  Vidjet ćemo kako ćemo dalje zbog situacije s koronavirusom, no u planu je nastup na državnom prvenstvu za mlađe kadete i kadete gdje će nastupiti moj sin David Kuhar i Stipe Babić koji su mlađi kadeti. Osim toga, u planu je državno prvenstvo mladića od 18 do 22 godine i juniora, a uz sve to, voljeli bismo u Koprivnicu dovesti boksački spektakl Pevex ligu. Sve to visi u zraku zbog koronavirusa – rekao je Kuhar.

Objasnio je kako se djeci preporuča s boksom krenuti s osam godina, no na treninzima su imali i mlađe s kojima ozbiljne treninge nisu radili, već ih kroz igru učili osnovne boksačke elemente.

– Upravo je inzistiranje na tehničkom boksu razlog zbog kojeg imamo tolike uspjehe. Djeca ostalih klubova kreću na snagu i samo “mašu rukama” u mečevima, dok ih naša dočekuju tehničkim pravilnim udarcima, skupljaju bodove i pobjeđuju na račun toga – rekao je trener Boks klub David Dražen Kuhar.

FOTO Karlo Eisenbeisser

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI