Duga tradicija: Ludbreg jedna od hrvatskih postaja svjetskog prvenstva

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Čukovcu kraj Ludbrega u subotu i nedjelju, 11. i 12. srpnja, održano je svjetsko prvenstvo u radioamaterizmu na kojem su kao dio nacionalne selekcije sudjelovali i članovi ludbreškog kluba, a više o natjecanju rekao nam je predsjednik ludbreškog kluba Saša Vincetić.

– Radi se o natjecanju u kojem Hrvatski radioamaterski savez sudjeluje kao reprezentacija. Imamo 12 različitih postaja diljem Hrvatske, svaka se nalazi na jednoj frekvenciji i radi jednim načinom rada. Tijekom 24 sata uspostavljaju se veze s cijelim svijetom i tko napravi više zona, ostvaruje bolji rezultat – rekao je predsjednik Vincetić.

U sklopu natjecanja svijet je podijeljen na zone, zemlje i takozvane ‘headquarter’ stanice pa se krajnji rezultat dobiva tako da se broj veza i bodova množi sa zbrojem određenih zona i ‘headquarter’ stanicama. Hrvatska je u posljednjih 12 godina uvijek među prvih deset u svijetu, a sličan rezultat očekuju i ove godine.

– Ludbreški klub je dio reprezentacije od 2008. godine i naša je reprezentacija uvijek među prvih deset. Iako će službeni rezultati biti poznati nakon dva do tri mjeseca kad svi pošalju svoje rezultate i kad se oni službeno obrade, mislim da smo napravili dobar posao i da će naši rezultati biti na dosadašnjoj razini. Malo smo imali problema zbog lošeg vremena, ali smo sveukupno zadovoljni.

Ludbreški radio amaterski klub inače ima dugu tradiciju i postoji od davne 1954. godine, a danas broji 50-ak članova. Na ovom natjecanju sudjelovalo je njih pet uz pomoć dva gostujuća člana, a svoje vještine je pokazala i inače najmlađa članica ludbreškog kluba, 12-godišnja Matea Barić. Predsjednik Vincetić rekao je i kako su ponosni što imaju i mnogo mlađih članova koje su uspjeli privući i koji su garancija da će ludbreški klub i dalje nastaviti s aktivnostima.

– U klubu postoje mnoge aktivnosti i naš je glavni cilj privući mlade i usaditi im interes za neko od područja kojima se bavimo. Provodimo mnoge tečajeve i radionice i nastojimo biti u korak s modernim tehnologijama pa tako imamo tečajeve i radionice s robotikom, rad s laserom, rad s 3D printerom i slično. Pokušavamo skupiti djecu da probaju i vide što ih zanima te da postanu naši članovi – rekao je za kraj Saša Vincetić te pozvao zainteresirane da se pridruže njihovu klubu.

FOTO Ivana Dežić

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti
  • Više s weba

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI