Duga tradicija: Ludbreg jedna od hrvatskih postaja svjetskog prvenstva

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

U Čukovcu kraj Ludbrega u subotu i nedjelju, 11. i 12. srpnja, održano je svjetsko prvenstvo u radioamaterizmu na kojem su kao dio nacionalne selekcije sudjelovali i članovi ludbreškog kluba, a više o natjecanju rekao nam je predsjednik ludbreškog kluba Saša Vincetić.

– Radi se o natjecanju u kojem Hrvatski radioamaterski savez sudjeluje kao reprezentacija. Imamo 12 različitih postaja diljem Hrvatske, svaka se nalazi na jednoj frekvenciji i radi jednim načinom rada. Tijekom 24 sata uspostavljaju se veze s cijelim svijetom i tko napravi više zona, ostvaruje bolji rezultat – rekao je predsjednik Vincetić.

U sklopu natjecanja svijet je podijeljen na zone, zemlje i takozvane ‘headquarter’ stanice pa se krajnji rezultat dobiva tako da se broj veza i bodova množi sa zbrojem određenih zona i ‘headquarter’ stanicama. Hrvatska je u posljednjih 12 godina uvijek među prvih deset u svijetu, a sličan rezultat očekuju i ove godine.

– Ludbreški klub je dio reprezentacije od 2008. godine i naša je reprezentacija uvijek među prvih deset. Iako će službeni rezultati biti poznati nakon dva do tri mjeseca kad svi pošalju svoje rezultate i kad se oni službeno obrade, mislim da smo napravili dobar posao i da će naši rezultati biti na dosadašnjoj razini. Malo smo imali problema zbog lošeg vremena, ali smo sveukupno zadovoljni.

Ludbreški radio amaterski klub inače ima dugu tradiciju i postoji od davne 1954. godine, a danas broji 50-ak članova. Na ovom natjecanju sudjelovalo je njih pet uz pomoć dva gostujuća člana, a svoje vještine je pokazala i inače najmlađa članica ludbreškog kluba, 12-godišnja Matea Barić. Predsjednik Vincetić rekao je i kako su ponosni što imaju i mnogo mlađih članova koje su uspjeli privući i koji su garancija da će ludbreški klub i dalje nastaviti s aktivnostima.

– U klubu postoje mnoge aktivnosti i naš je glavni cilj privući mlade i usaditi im interes za neko od područja kojima se bavimo. Provodimo mnoge tečajeve i radionice i nastojimo biti u korak s modernim tehnologijama pa tako imamo tečajeve i radionice s robotikom, rad s laserom, rad s 3D printerom i slično. Pokušavamo skupiti djecu da probaju i vide što ih zanima te da postanu naši članovi – rekao je za kraj Saša Vincetić te pozvao zainteresirane da se pridruže njihovu klubu.

FOTO Ivana Dežić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI