DUHANSKA MAFIJA Podignuta optužnica protiv Danijela zvanog Meksiko i njegovih jataka zbog šverca 27 tona duhana i višemilijunske štete

Podnijet ćemo kaznene prijave za lažno prijavljivanje i nezakonit pretres – kratko nam je u lipnju bila rekla Danijelova supruga


Autor: podravski.hr — 18.10.2018. / 18:26 Crna kronika

Ilustracija / Policajci su jučer uhitili 15 osoba

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuo optužnicu protiv sedmorice hrvatskih, dvojice slovenskih i dvojice bosansko-hercegovačkih državljana zbog zločinačkog udruživanja i šverca velikih količina duhana. Svi su oni pali u lipnju u velikoj akciji kodnog naziva ‘Nicotiana 2’ koju je vodila koprivnička Policijska uprava.
Terete se da su na područje Hrvatske prokrijumčarili ukupno 27 tona duhana čime su, na ime neplaćenih trošarina, državni proračun oštetili za oko 16 milijuna kuna, a sebi pribavili nepripadnu imovinsku korist od 1,6 milijuna kuna. Mozgovi cijele operacije bili su Zagrepčanin D.P. (51) i Danijel zvan Meksiko (41) s đurđevačkog područja. Oni su prvi i drugi optuženi, a optužnicom im se stavlja na teret da su se od početka studenoga 2017. do 18. lipnja 2018. na području Zagreba, Koprivničko-križevačke županije i Slovenije, “dogovorili da će u cilju pribavljanja znatne nepripadne materijalne koristi kupovati, dovoziti, skladištiti, pripremati za prodaju i prodavati veće količine rezanog duhana”. Duhan su uz pomoć trećeokrivljenog kupovali u inozemstvu.
Drugookrivljeni Meksiko je “na području Koprivničko-križevačke županije organizirao skladištenje i obradu duhana te njegovu daljnju distribuciju i prodaju”. U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv četvorice okrivljenika. Uz Meksika, optužena su još trojica njegovih suradnika s područja Podravine.
Danijel je u đurđavačkom kraju otprije poznat po švercu duhana. Ovo nije prvi put da je “pao”. Upravo zbog šverca duhana lani je odrađivao i kaznu od dva mjeseca rada za opće dobro u Strukovnoj školi Đurđevac koja mu je određena umjesto zatvorske kazne.
– Danijel je porijeklom iz okolice Pitomače i njegovi roditelji bavili su se uzgojem duhana. Kako su otkupne cijene duhana već duže mizerne, legalan biznis Meksiko je, kako se čini, odlučio iskoristiti za bolju zaradu. Prije četiri godine osnovao je tvrtku koja se bavi proizvodnjom i prodajom peleta – pričali su nam Danijelovi poznanici nakon njegova uhićenja u lipnju ove godine.
Svojedobno je Meksiko bio u poslovnom “dealu” s Franjom Piskorom zvanim Marijan Poljačka koji je “pao” u akciji ‘Nicotiana 1’. S njim se razišao samo dva mjeseca prije Piskorova uhićenja.
– S Poljačkom ga je, čini se, povezao šverc duhana i godinu dana oni su bili nerazdvojni prijatelji. Nakon što je Poljačka “pao”, počelo se pričati i tračati da ga je upravo Meksiko “cinkao” kako bi se na neki način riješio konkurencije, a i sebi zaradio pozitivne bodove kod policije – dodaju poznanci s kojima smo razgovorali.
Obitelj je pak našim novinarima nakon tog uhićenja opovrgavala bilo kakve veze Danijela sa švercom duhana te najavljivala podnošenje kaznenih prijava.
– Podnijet ćemo kaznene prijave za lažno prijavljivanje i nezakonit pretres – kratko nam je u lipnju bila rekla Danijelova supruga. (rm, db, ke)

Ilegalno skladište duhana u Podravini

Duhan u vrećicama spreman za prodaju

FOTO: POLICIJSKA UPRAVA