Đurđevac još čeka drugi tim hitne pomoći: Prošle su dvije godine, a Tima 2 nema

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Prošle su već dvije godine otkako je u Đurđevcu najavljen Tim 2 hitne medicinske pomoći, no do danas takav tim u tom gradu još nije počeo raditi.

Nekoliko smo puta pisali kako pacijenti u Đurđevcu nailaze na zaključana vrata zdravstvene ustanove kada je jedini tim hitne medicinske pomoći na terenu, često i nekoliko desetaka kilometara udaljen, a hitnim pacijentima preostaje tek čekati njihov povratak kako bi dobili adekvatnu zdravstvenu skrb i prava je sreća što takva situacija dosad nije rezultirala tragičnim posljedicama.

O navedenoj problematici raspravljalo se i na županijskim tijelima, a cijeli je problem Ministarstvu zdravstva nekoliko puta izlagao i saborski zastupnik Željko Lacković, te je u studenome 2017. godine sada već bivši ministar Milan Kujundžić potvrdio kako će Tim 2 u Đurđevcu biti uvršten u novu Mrežu hitne medicinske službe i sufinanciran s 50 posto troškova od strane Ministarstva zdravstva.

Sve se to odvijalo u vrijeme kada je zbog istog problema u Zaprešiću na ulici preminuo 21-godišnji mladić, kojem je pozlilo, a liječnička pomoć stigla je prekasno jer je jedini liječnik bio na drugoj intervenciji. Tada se pokrenula lavina nezadovoljstva zbog bojazni da se ista stvar može dogoditi bilo gdje, pa i u Đurđevcu, no danas, dvije godine poslije, problem je ostao premda je bilo svečano obećano kako će drugi tim proraditi do kraja 2019. godine. Stoga smo na te prošle događaje podsjetili dožupana Ratka Ljubića, koji je sudjelovao na sastancima u Županiji oko uspostave Tima 2 u Đurđevcu, no nije nam mogao dati ohrabrujuće vijesti.

– Čim Ministarstvo zdravstva uvrsti Tim 2 u Mrežu hitne medicinske službe, mi ćemo ga formirati. Moram napomenuti da je za taj tim u Ministarstvu lobirao i dogovarao ga saborski zastupnik Željko Lacković, no ništa se nije pokrenulo s mrtve točke. Ministar Kujundžić je otišao, sada su lokalni izbori, i ne vjerujem da će se išta događati do jeseni. Jedino što pacijentima u Đurđevcu može biti utješno je činjenica da su uvedena dežurstva u obiteljskoj medicini pa je skrb ipak malo bolja – objasnio je Ljubić.

Ravnateljica županijskog Zavoda za hitnu medicinu Mirjana Hanžeković dodala je svemu kako je i navedena epidemija utjecala na takav razvoj događaja. – Novca je manje zbog koronavirusa, a i bira se nova Vlada. S obzirom na epidemiju, teško je reći kada bi se moglo naći vremena za novu Mrežu hitne medicine – zaključila je Hanžeković.

FOTO Arhiva

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI