Đurđevac: Šamaranje konobarice koštalo ga 5500 kuna, sad joj mora platiti i liječenje

Muškarac iz Virja u ožujku 2017. godine napao je konobaricu u negdašnjem đurđevačkom kafiću Downtown. Uhvatio ju je za ruke i izvrnuo joj ih, a zatim je nedužnu ženu koja ga je pijanog odbila poslužiti dvaput ošamario. Sudskom nagodbom platio joj je 5500 kuna odštete i dogovorili su da ona prema njemu više nema nikakvih potraživanja.

No, kako je konobaricu ozlijedio te joj je pružena liječnička pomoć, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) protiv nasilnika je podnio tužbu na Općinskom sudu u Koprivnici. Presudom sutkinje Stalne službe tog suda u Đurđevcu Marije Knez, okrivljeni Virovac mora toj državnoj ustanovi podmiriti i troškove liječenja. Riječ je o iznosu od 750 kuna sa zateznim kamatama. Riješilo bi se sve bez sudskog postupka, no tuženi je Virovec odbio HZZO-u platiti troškove liječenja.

U tužbi je HZZO naveo kako je tuženi muškarac, koji je i pravomoćnom presudom Prekršajnog suda u Koprivnici osuđen za napad na konobaricu, jednako tako odgovoran i za troškove liječenja koje je svojim postupcima skrivio. Tuženi je Virovac u potpunosti osporio navode iz tužbe i tužbenom zahtjevu. Rekao je kako je s konobaricom koju je napao 30. siječnja 2018. godine sklopio sudsku nagodbu.

Od njega je potraživala isplatu po osnovi liječenja kojom joj je platio 5500 kuna na ime imovinske i neimovinske štete. Trećom točkom te nagodbe utvrđeno je da ispunjenjem nagodbe stranke nemaju nikakvu daljnjih potraživanja zbog napada koji se dogodio u kafiću Downtown. Tijekom ovog postupka sutkinji Mariji Knez nije bilo sporno da je doista došlo do sukoba i da je tuženi muškarac prekršajno suđen zbog toga, no tijekom postupka utvrdila je kako se sporazum sklopljen između napadača i konobarice vezan uz naknadu štete ne odnosi i na troškove liječenja koje HZZO potražuje od njega.

Sutkinja je citirajući zakon ponovila kako zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju nalaže HZZO-u da je obvezan zahtijevati naknadu prouzročene štete od osobe koja je prouzročila bolest, ozljedu ili smrt svog osiguranika. Sklapanje sudske nagodbe između tuženika i konobarice koju je napao, zaključila je sutkinja, ne oslobađa tuženika od obveze naknade troškova liječenja. Tuženi bi Virovac, zaključuje sud, eventualno mogao predmetni iznos regresno potraživati od konobarice s obzirom na nagodbu koju su sklopili na sudu, a koja se među ostalim odnosi na troškove liječenja – objasnila je đurđevačka sutkinja Marija Knez.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI