Đurđevac: Susjedi ukrala sve orahe s tavana – mora u zatvor pola godine!

Podravski favicon - Podravina i Prigorje - Koprivnica - Križevci - Đurđevac - Ludbreg - Aktualne vijesti - Zanimljivosti - Fotogalerije

Žena (55) iz Novog Virja pored Đurđevca, zbog oraha koje je ukrala svojoj susjedi prije četiri godine, mora na pola godine u zatvor! Tako je presudio Općinski sud u Koprivnici, presuda je postala pravomoćnom, a Županijski sud u Bjelovaru ovih je dana potvrdio kako mora u zatvor. Zbog krađe oraha inače se ne ide u zatvor, no 55-godišnjakinja si je, najblaže rečeno, sama kriva što mora iza rešetaka.

Ova priča objavljena je u ponedjeljak u tiskanom izdanju Podravskog lista…

Kako otkriva presuda Općinskog suda u Koprivnici, 55-godišnja Novovirovka je tijekom rujna i listopada 2017. godine ‘mažnjavala’ orahe ispod susjedinog stabla pa je otišla i do njezine ljetne kuhinje, popela se na tavan jer je očito vrlo dobro znala gdje se nalaze orasi na sušenju i uzela sve što je pronašla. Kako navodi pokradena susjeda čiji je odštetni zahtjev usvojen, ukupno joj je nestalo oraha novčane protuvrijednosti od 3.600 kuna. Krađa oraha otkrivena je 24. studenog 2017. godine, a policijski službenici su lopovicu otkrili i kazneno prijavili 28. prosinca iste godine kada su je priveli u postaju. Tada su je tužitelji i ispitali i videodokumentirali njezin iskaz.

Presudom općinskog suca Krešimira Pavlovića 55-godišnjakinja je isprva osuđena uvjetno na šest mjeseci uz rok kušnje od godine dana, s tim da u roku od pola godine mora ženi kojoj je pokrala orahe nadoknaditi štetu koju je učinila. Istom presudom bila je obvezna uplatiti i 300 kuna sudskih troškova.

– Izrečena uvjetna osuda okrivljenici koja je uvjetovana ispunjenjem posebne obveze u vidu popravljanja štete počinjene kaznenim djelom po ocjeni ovog suda primjerena je težini počinjenog kaznenog djela te društvenoj opasnosti istog imajući u vidu okolnosti pod kojima je kazneno djelo počinjeno i dosadašnju kaznenu neosuđivanost okrivljenice – zaključio je sudac Pavlović kada je 55-godišnjakinji izrekao uvjetnu osudu.

No, sve bi tu stalo da se osuđena žena pokorila presudi u roku kojeg joj je sud zadao. Kako nakon svih mogućih rokova koji su joj pruženi nije nadoknadila štetu, izvanraspravno vijeće istog općinskog suca pokrenulo je postupak za opoziv uvjetne osude. Čak da je i u tom dijelu postupka podmirila štetu koju je neosporno skrivila 55-godišnjakinja bi izbjegla zatvor, no to nije učinila zbog čega joj je Općinski sud prema zakonu morao ukinuti uvjetnu presudu. Osuđenica nije pristupila na takozvana izvidna ročišta kojima je bio cilj utvrditi okolnosti prije nego što je zaista pošalju u zatvor.

Zatim je u veljači 2019. godine na sudu kazala kako radi u pekari i obećala da će do kraja istog mjeseca podmiriti štetu. Kazala je da zarađuje 2.700 kuna i da će posuditi ostatak novca i vratiti pokradenoj ženi samo da ne ide u zatvor. Sudac joj je povjerovao, no sazvao je još jedno ročište početkom ožujka kada se sudu javila njezina kći i rekla da joj se majka nalazi na bolničkom liječenju. Tražili su sa suda potvrdu od bolnice u kojoj je kći rekla da joj se majka nalazi, no iz bolnice su kazali kako nemaju nikakve podatke o zbrinjavanju osuđene žene u toj ustanovi. Sud je utvrdio kako je osuđena žena zaposlena i da je mogla svojim privređivanjem cijelo to vrijeme ispuniti presudom joj zadanu novčanu obvezu. Osim toga, osuđena Vesna nije se javila ni na Županijski sud u Bjelovaru 23. veljače ove godine kada joj je bilo određeno ročište zbog upućivanja na izdržavanje kazne.

Svoj dolazak nije opravdala pa je sud od policije zatražio njezino prisilno dovođenje. Na kraju su je 16. ožujka priveli policijski službenici PU virovitičko-podravske. Zbog toga što su je policijski službenici morali prisilno dovesti na sud, presuđeno je kako mora platiti i 1.700 kuna troškova.

FOTO Ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI