Đurđevac: U izgradnju dva postrojenja ulaže se 17 milijuna kuna

Uskoro kreću radovi na izgradnji kompostane i sortirnice na odlagalištu otpada Peski u Đurđevcu. Potpisani su ugovori s izvođačima radova, a ta dva projekta vrijedna su 17 milijuna kuna, od čega je 11 milijuna osigurano iz fondova Europske unije.

Projektom kompostane izgradit će se i opremiti postrojenje za obradu odvojeno sakupljenog biootpada minimalnog kapaciteta 2000 tona godišnje te planiranog maksimalno iskorištenog operativnog kapaciteta 3000 godišnje, čime će se uspostaviti dodatni kapaciteti za recikliranje otpada uključeni u sustav gospodarenja otpadom Hrvatske.

Plan je da kompostana krene s radom u 2023. godini. Projektom sortirnice previđena je izgradnja i opremanje postrojenja za gospodarenje otpadom namijenjenog razvrstavanju, mehaničkoj obradi i skladištenju odvojeno prikupljenog komunalnog otpada. Tim će se postrojenjem, koje će biti izgrađeno do kraja listopada iduće godine, direktno povećati stopa recikliranja odvojeno prikupljenog otpada te stvoriti uvjeti za povećanje količina odvojeno prikupljenog otpada koji je pogodan za recikliranje.

Bara Čubelić

– Izgradnja ovih objekata dugoročno će imati brojne pozitivne učinke na kvalitetu života stanovništva kroz smanjivanje ilegalno odbačenog otpada, smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište te povećanje stope recikliranja otpada – kaže Bara Čubelić, direktorica Komunalnih usluga Đurđevac.

FOTO Darko Imbriša

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati. Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. PRAVILA PRIVATNOSTI