Đurđevački gradski vijećnici donijeli odluku o novom kreditnom zaduženju

Podravski list profile

Đurđevački gradski vijećnici donijeli su odluku o novom kreditnom zaduženju Grada. Riječ je o kunskom kreditu na deset godina u iznosu od sedam milijuna kuna uz fiksnu kamatnu stopu od 1,29 posto, a namijenjen je za gradski udio u projektima za koje su povućene potpore iz fondova Europske unije. Mjesečna rata novog kredita bit će 50.000 kuna.

-Sedam milijuna kuna bit će iskorišteno za naš udio u projektima vrijednim 47,6 milijuna kuna – istaknuo je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Za uređenje zgrade policije u samom gradskom središtu vrijedno 7,4 milijuna kuna gradski udio je 3,3 milijuna. U projektu uređenja posjetiteljskog centra Đurđevački pijesci u zgradi bivšeg Prekršajnog suda i izgradnje hostela u parku šumi Borik čija je vrijednost 17,3 milijuna kuna gradski udio je milijun kuna. Za izgradnju poduzetničkog inkubatora vrijednog 8,3 milijuna od kredita je namijenjeno milijun kuna, dok će po 800.000 kuna biti izdvojeno za projekte energetske obnove Doma kulture vrijedne 3,8 milijuna te izgradnje komunalne infrastrukture u novoj poduzetničkoj zoni na izlazu iz Đurđevca prema Pitomači čija je vrijednost 10,8 milijuna.

Gradonačelnik Hrvoje Janči

-I s novim kreditom grad je daleko od prezaduženosti. Dopuštena zaduženost je 20 posto od izvornih prihoda proračuna, a mi smo trenutno 8,4 posto. S obzirom da je ovaj kredit namijenjen za udio u projektima sufinanciranim europskim novcem on ne ulazi u taj postotak, a i da ulazi bili bi na 10,8 posto. Za vraćanje rata svih kredita, ukljućujći i onaj za javnu rasvjetu koji još nije realiziran, mjesečno će se izdvajati oko 285.000 kuna – pojasnio je Janči.

Protiv novog kreditnog zaduženja bili su vijećnici SDP-a koji smatraju da je grad prezadužen.

-U svakoj godini dižu se novi krediti i bojim se da se previše zadužujemo i mi naš stav nećemo promijeniti bez obzira na tvrdnje gradonačelnika – kaže Marko Fucak, šef đurđevačkog SDP-a.

Marko Fucak, šef đurđevačkog SDP-a

Željko Lacković, predsjednik Gradsko vijeća je, pak, istaknuo da su za novi kredit dobiveni izrazito povoljni uvjeti.

-Moramo pohvaliti našu financijsku službu koja je kroz javnu nabavu uspjela isposlovati najpovoljnije uvjete i to za kunski kredit – dodao je Lacković.

  • Podijeli na društvenim mrežama
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email
  • Najnovije vijesti

Sesvečani oživjeli Ivanjske običaje

Hrvatsko folklorno društvo Sesvečice organiziralo je prikaz tradicijskih običaja za Ivanje u Podravski Sesvetama. Sesvečani su u suradnji s Udrugom umirovljenika Podravske Sesvete, Udrugom žena

Upišite pojam koji želite pretraživati

Na našoj stranici koristimo kolačiće (cookies) kako bismo Vam mogli pružati usluge, koje bez upotrebe kolačića ne bismo bili u mogućnosti pružati.
Nastavkom korištenja stranice suglasni ste s korištenjem kolačića. Pravila privatnosti